Friday, January 15, 2010

melayu dan PHD

diary miszgarfien


salam



rasa nye ramai tau ape yg ein mksd kan dgn PHD tu kan....klo xtau gak, meh ein bgtau PHD = Penyakit Hasad Dengki.....ye, penyakit yg xkan ade ubt nye....

penyakit ni plg byk dlm kaum melayu rasa nye...klo cina n india, ein kurang pasti lak...nape ein ckp org melayu plg rmai penyakit ni..sbb nye, tgk je la klo dlm 1 deret bgnn 2, ade 2 3 buah kdai mkn melayu...mesti salah satu nye akn bungkus....then yg lg 1, pelanggan rmai smpai x ckup meja...nak kata masakan sedap xde la sedap mana...tp, pkai bnd utk tarik pelanggan n tutup kedai lain...mmg dengki nye manusia...tp klo kdai cina 2, x kisah pun nak ade bp byk kdai...india pun sama...ape yg ein tulis ni, dr kaca mata ein sndr

ok....entry ni bukan psl kdai mkn..tp pasal penyakit ni di kalangan org melayu...sbb penyakit ni juga la fmly ein byk menderita...byk btl dugaan n ujian yg kami terima...kdg kala bila abh bercerita tentang ini, ein jd geram, marah n takut dlm masa yg sama...sangup sampai santau, bomoh n sbg nye sbb dengki dgn org lain...ade yg smpai melibat kan kematian...2 yg trjadi dlm fmly ein

arwah mcik meninggal sbb hasad dengki org...x sempat nak bawa berubat sbb org 2 guna bomoh seberang yg kuat...jumpa tempat berubat tp terlambat...cian kak ida @ vanida...al-fatihah wat arwah mcik wpun ein x penah kenal n jumpa dia..cuma abh ckp, muka kak ida cam arwah mcik ckit...

abh lak, dr dl smpai la arini, x sudah2 org dengki...ape la nak jadi...x takut dosa ke...abh penah citer, masa tgh mkn dgn arwah nenek, tb2 dlm pinggan ade pasir n rambut...nsb baik la abh sedar...pastu, ade gangguan lain...penah ank sedara ein tunjuk2 kat 1 tempat then ckp nampak hantu...yg baby lak nangis2...

sebelum2 ni, rumah ein cam terlindung...org x nmpk...sape yg lalu, mesti terlajak...x perasan ade rumah...klo mlm lg la gelap...bila berubat, org tu ckp ade org hntr bnd yg besar utk tutup jln...ptt la klo raya xde org dtg...then suma ngadu mcm2...bnd 2 dh lama ade kat depan rumah...jenuh gak nak buang bnd 2...yg plg terkejut, org 2 ckp ade org tanam batu nisan kat depan...Ya Allah, nape la org dengki sgt...bukan skali dua kami kena camni....byk kali

masa ein n abh sakit, lg ketara pasal bnd2 tu...ein penah nmpak bnd cam bola bergolek laju..bila tgk xde ape...mula2 susah nak caya...tp bila abh sebut dia nmpk sesuatu kat kolam, br la ein citer...then org 2 bgtau, mmg ade bnd 2...dia nak masuk rumah...ade 1 tu dah sakit...dh tua...hahaha...wpun abh leh rasa kan n buat sndr, adakala nye, ape yg org hntr 2 lg kuat...

masa wedding abg pun sama...time 2, abh dh pagar awal2...then org 2 pun standy je kat rumah ein if ade ape2...mlm kenduri 2 je, bp kali rumah blackout...nasi jelantah...lauk x jd...then kata org 2, ade org yg tgh panas menggelupur xleh bawa ank2 dia masuk rumah ein...padan muka...bukan 1, 2 ye...tp byk...then mana dr org2 tertentu yg salam berisi, abh akn asing kan...suma 2 ade citer di sebalik nye..duit koyak suma abh asing kan...abh leh rasa kan something jika ade yg x kena dgn duit 2...tau x kami watpe dgn duit berhantu 2??? kami cucuk duit 2 dgn jarum then beku kan dlm freezer...hahaha....tp abh dh baca2 dl la...pdn muka

masa wedding kkak sedara lg la....adk ein n adk sedara, leh nampak bnd 2 depan pintu....dia ckp bulat besar...cam ade api..ngeri....mmg nangis2 la budak2 yg nmpk bnd 2...bila bnd 2 dh kena tgkp, mula la tuan dia panas...pas 2, 3 ari, mcik ckp ade org dtg rumah...tny ape ntah..tp xnak buka helmet...kompem dia cari hantu dia 2...

baru2 ni, abh ade jumpa seseorg...masa mula2 borak, ok je dia...pastu tb2 dia tukar slang lain lak..slang indon...dan dia tny mcm2 kat abh...ein dgr dr jauh je...segala psl abh dia tau...dia bgtau abh, ade org sedang mencuba abh...tp x lut lg...sape org nye, mmg xtau...nape la nak dengki dgn kami lg...kami pun nak hdp dgn tenang..kami x ganggu sape2...diorg ni x takut ke dgn hukum Allah...

Ya Allah, lindungi keluarga kami dr segala hasad dengki manusia...lindungi kami sekeluarga dr perkara2 syirik ini...


byk lg bnd yg berlaku kat fmly ktorg...tp sejak abh n ein sakit, ktorg berubat...dh kurang ckit la...nnt ein citer pasl something lak...bnd yg jd kwan kami...hehehhee...



*slalu nye klo berubat
abh akn buang bnd 2
or suh dia pulang kan blk
nnt tgk je la sape yg sakit eh



10 org kwn gapil on "melayu dan PHD"

ayong on Friday, January 15, 2010 7:54:00 AM said...

same la sis, my fam penah n still lagi rasanya in this condition. byk2kan la bersabar yer.

Fifie Ierina on Friday, January 15, 2010 10:23:00 AM said...

wa'slm wbt...

sis, saya sbnya x pnh nampak dengan mata sendiri kejadian cmni.. tp arwah pakcik saya yang sorang tu pnh kena.. die dulu kontraktor yang agak loaded jugak dekat kampung tu.. banyak business yang die dapat.. sudahnya, orang "buat" die sampai kulit die yang agak cerah jd cm hitam terbakar.. cian jugak, lama die sakit.. memang sedey sbnya tgk keadaan die, lemah aje...


skg die da meninggal dunia.. tp rasanya bukan krn buatan orang, tp kerana memang ajal die dah sampai.. masa tu, die meninggal dengan tenang kat hospital..

pada mereka yang terlalu dengki dengan kesenangan atau kebahagiaan orang lain sampai sanggup wat cmni, ingatlah bahawa nyawa kte nie hanya pinjaman Allah semata-mata.. wallahualam, saya dah xtau nak cakap ape dah +__+

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ on Friday, January 15, 2010 11:13:00 AM said...

seramnye....
byk2kn bdoa, usaha, n tawakal..

Mawar_berduri on Friday, January 15, 2010 12:19:00 PM said...

btol la ein....memang banyak orang yang suke dengki dengan kesenangan dan kebahagiaan orang lain......

Zuewairy on Friday, January 15, 2010 12:57:00 PM said...

uish.. bhya2~;)

fiza on Friday, January 15, 2010 1:19:00 PM said...

Salam singgah, dugaan utk family awak. Family saya pon alami benda yg sama. Tak tahulah apa yang di dengkinya, keluarga kami bukannya kaya. Arwah ayah meninggal pon sbb 'benda' tu, sampai mkn dlm, jgn kata org besar, budak kecik pon bley kena gak, bila nak di tuju pada bapak, yg anak terkena, anak saudara saya baru meninggal last year. Sbb benda yg sama & mungkin Allah pinjamkan hanya utk 5 thn.

apiih on Friday, January 15, 2010 2:32:00 PM said...

semoga akak terus tabah dlm segala dugaan..hihihi..snyum sokmo :D

Legasi Piston Pecah on Friday, January 15, 2010 4:51:00 PM said...

adat orang berniaga pasti ada persaingan yang sihat dan tidak...memang mudah untuk mereka memilih cara yang salah tapi di akhirnya hidup mereka yang akan merana...

yash aka yasha on Saturday, January 16, 2010 6:39:00 PM said...

salah tuh haa... PHD PELAJARAN HABIS DAH.. hek3

pakeri on Saturday, January 16, 2010 8:41:00 PM said...

tAk saBAr naK tunGgu baHagian "bnd yg jd kwan kami"..Huhuhu

 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal