Thursday, January 21, 2010

oh..kwn rupanya

diary miszgarfien


salam


skrg ni mood berblogging down ckit...bz lerr....ape yg ein bz kan pun, ein xtau la..hehe..cian diary comot ein ni...eh x, comey dh...ekekeke....ok la, ein cuma nak smbg citer pasal "bnd" yg jd "kawan" pd ein n fmly...


bnd ni bukan kami punya...jauh sekali utk di bela...cuma dia mmg wujud di mana2...di rumah ein pun camtu gak....teringat lg masa ein kecik2...masa 2 tgl berdua je dgn emak...abh n abg kuar g mana, ein dh lupa...sorry


ade 1 mlm 2, sedang kami syok tgk tv kat hall, tiba2 kat dapur kami dgr org cam tgh masak...kletang kletung bunyi periuk la, dgn org menumbuk kat lesung la, bunyi tgh pasang gas....adooiiii...time 2 mmg seram giler la...ein dgn mak pun pi la jenguk kot2 ade org kat dapur...berani x kami???dlm hati kecut dh..jenguk2 tapi x nmpk kelibat or bayang org....pastu kami g kat hall blk...ade lg bunyi 2...bila intai, xde lak....nak nangis xleh, mmg duduk rapat2 dgn mak je la smbil tunggu abh blk....


then abh ade citer, masa mula pindah rumah ni...mcm2 bnd berlaku...time 2 lom pasang grill lg..dgr la mereka langgar2 grill 2...pastu position grill 2 beralih...abg lak asyk nangis2 je...nsb time 2 ein x wujud lg...kih3


walaupun abh ade kemahiran ckit2, boleh la berinteraksi dgn mereka ni...abh pesan kat mereka..."if yg dtg rumah ni bg salam n niat nye baik, jgn kacau jgn usik tetamu tu....if mereka dtg dgn niat yg jahat, buat la ape yg patut" tu la pesanan abh pd mereka...


mereka mmg dgr kata...penah la beberapa org tido kat rumah ni..suma ni xleh lelap..rasa cam kena ganggu..kena cuit la..dgr bunyi mcm2 la...hehhe...nak gelak, x smpai ati...pastu, esk nye suma citer kat abh...abh ckp mereka nak berkawan je...2 org abg sedara tido sini pun kena sakat gak....tp sorang je la....sbb yg sorang 2 rajin dtg sini...mereka dh kenal la tu...yg sorg je la xleh tido mlm...


mereka ni suka duduk kat pokok pinang...dl kat rumah ein ade pokok tu...then ada pokok limau bali...pokok limau tu, mmg mereka yg punya...buah limau nye cantik je...mereka yg jaga..sedap lak tu...pastu abh suruh mereka pindah...kena ckp baik2 la dgn mereka...


baru2 ni kat blkg rumah ade wat projek tanam cili...kat blkg 2 dh la byk pokok buluh...pastu kan, abh ckp kat sekeliling kwsn pokok buluh tu, bersih je....xde rumput2...xde semak2...mcm ade org jaga...hehe...mereka punya tempat la 2...sebelum di usik kwsn blkg 2, abh dh ckp kat mereka...kena pindah...abh nak guna tanah 2...suruh mereka cari tempat lain...maghrib je abh azan kat situ..kena la wat cara baik...


pastu, abh penah nmpk org pkai jubah putih...berkopiah n bertasbih...alim kan dia...mayb dia nak kejut kan abh yg terlelap masa zohor...org yg wat projek cili tu, ade wat pondok/ bangsal utk tido mlm...itu utk pekerja indon dia...indon tu xleh tido bape malam...rumah tu asyk kena gegar je...mcm kena baling batu...sampai indon tu xnak keje lg dh..adoiii


masa ein tgh bncg2 dgn abh pasal indon tu n ckp2 pasal mereka ini, abh ckp mereka datang...hehe...abh leh rasa kan...ein diam je la...abh suruh mereka pergi...jgn kacau org yg nak cari rezeki halal...abh suruh mereka cari rumah baru....tau je mereka, kami tgh cakap pasal mereka....


ape2 pun, mereka ni kawan kami...mereka x ganggu kami...mereka juga makhluk Allah...mereka wujud cuma kita x nampak mereka....yg penting, jgn ganggu mereka...ckp baik2 dgn mereka...insyallah, mereka paham





*pss:
agak2 nye waktu ein taip entry ni
mereka ade ke x dekat ein???



13 org kwn gapil on "oh..kwn rupanya"

naz on Thursday, January 21, 2010 9:24:00 AM said...

ni kawan ni mmmg tugas die jaga keluarga ein kot :D

yash aka yasha on Thursday, January 21, 2010 12:23:00 PM said...

uiks! napo soram bobonar nie...
tp kan botul la caro ayh ekau tuh.. sobab dio berinteraksi dgn bondo tu.. dio pown makhluk ALLAH jgk cumo jgn smpai kito tunduk kek dio da la.. kalo dio dogil ado la caro lain.. sobab bondo nie pown tau kito nie mahkluk yg semporna di jadikan ALLAH.. dio dogil siap la..huk3

apiih on Thursday, January 21, 2010 1:07:00 PM said...

baik ye kwn u tuh..hehe..name aper??ader no tpon..haha...x barni ler..huhu..seram dowh walaupon kwn..huhu

..::..ein..::.. on Thursday, January 21, 2010 1:40:00 PM said...

naz....
hohoho...ye kot..sbb mereka x kacau kami


yash...
seram yo...kih3...dulu dem kocik2 soram la...lamo2 den dh biaso dgn mereka tu...mano yg x biaso dio tgk, mmg dio kaco nyo...kih3...


apih...
ape la dak ni...x lelaki tul...kui3

pakeri on Thursday, January 21, 2010 11:47:00 PM said...

seRam gak..hUhuhu..aGaknye tIme Sis nGah meNAip2 tu diOrang pOn dOk usYa bLog sIs kot.Hehehe.nAsIb baIk diOrang x bG komEn...hEhehe

..::..ein..::.. on Friday, January 22, 2010 12:00:00 AM said...

pakeri...
ekeke...klo mereka bg komen, sis pengsan seminggu kot

julietANNA on Friday, January 22, 2010 12:17:00 AM said...

gila seram.kalau cmtu mmg tak ahh kn nk g rumah sis.seram takut kena kacau.hikhik :P

..::..ein..::.. on Friday, January 22, 2010 12:40:00 AM said...

anna....
hahha..kan sis dh citer 2..klo org dtg bg salam n niat baik, mereka x kan kcau la...hehe

Dr House on Friday, January 22, 2010 1:34:00 AM said...

Tak payah dah hired body guard. Dan tak payah pakai cctv lagi. Umah dah dijaga. bAgus gak tu.

..::..ein..::.. on Friday, January 22, 2010 2:16:00 AM said...

dr house...
hehe...x juga...still gak rumah kena pecah...dh byk kali kena pun

Mawar_berduri on Friday, January 22, 2010 11:02:00 AM said...

huhu.....makhluk tuhan ni ade berbagai jenis....selagi dia tak mengganggu tak pe la ein...biar la mereka ngan hidup mereka...

::cinta lea ixora:: on Friday, January 22, 2010 4:50:00 PM said...

xnk la bce.. tkt.. br tgk ein tulis 'bnde' rs xjd bce.. lea dk sorang kt umh mlm ni.. waaa.. tkt

..::..ein..::.. on Friday, January 22, 2010 5:12:00 PM said...

mawar_berduri...
hehe..yg ni ok....cuma yg org hntr je suka ganggu kami...jenuh dh berubat...xpe la...biar la mereka


lea...
hahha...baca la lea...ekekek...mana ade seram...lea duk rumah sorg2 ye...best ni nak sakat lea

 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal