Sunday, June 27, 2010

black forest cheese cake

diary miszgarfien



salam


pukul 12 mlm ni, ein dh start kena puasa...esk ada appointment kat PPUM utk buat endoscopy...doc dah pesan awal2 suruh puasa n i hv to bring some1 with me...but, rasa nye ein akn pegi sensorang je esk...nevermind la...plz doa kan ein ye moga2 ein tak ade sakit ape2...

actually, ein ade bgtau kat mr.N utk teman kan ein esk...tapi dia bz...xpe la..ein pun xnak ganggu keje2 dia...tapi kalau boleh, mmg nak sgt dia dpt teman kan ein...

dari pagi tadi ein asyk minum je...rasa macam dalam perut ni penuh dgn air lak..mkn lak, kena berpantang...makan sikit tapi minum air je lebih...yang plg x leh tahan, mlm ni mak buat bubur durian pulut hitam....agaagagaa....terliur di buat nya....

semalam ein ade buat cheese cake...hbs dak2 kat fb ein tag....wakakaka....memang yummy sgt2 cheese cake tu...nak buat pun senang..tapi yg ein buat ni x bp nak menjadi sgt sebab termiss 1 bahan....next time, ein nak buat lagi...wikikikiiii...

suma dah bising nak resepi ye....dah3 g cepat ambk pen n kertas utk salin...pastu kalau dah buat, sila la upload kek masing2 ye...


black forest cheese cake

bahan A

250gm biskut mudah hadam (ein guna biskut digestive)
125 gm mentega tanpa garam
1 sudu teh coklat emulco (x guna pun xpe)


bahan B

200ml whipping cream UHT
250 gm cream cheese
165gm gula kastor (ubh ikut citarasa masing2)
1 sudu besar jus lemon ( ikut citarasa masing2)
1 tin pitted black cherries


bahan C

15gm gelatin
100ml air
(campurkan air dgn gelatin ats double boiler dan sejukkan 5 minit)


bahan topping

150ml jus ceri
1 sudu besar tepung jagung


cara-caranya :-

1) hancurkan biskut hingga jadi serbuk
2) cairkan mentega dan campur kan emulco. kacau rata
3) tuang mentega ke dlm bekas yg berisi serbuk biskut tadi. kacau rata
4) tekan adunan tersebut agar jadi rata. sejuk kan dlm peti ais 30minit



5) pukul whipping cream hingga pekat dan ketepikan. (pukul manual x guna mixer pun boleh)
6) pukul cream cheese bersama gula dan jus lemon hingga sebati.
7) masukkan adunan gelatin ke dlm cream cheese dan kacau rata
8) tuang kan bahan cream cheese tadi ke dalam adunan whipping cream. gaul rata gunakan whisk



9) keluarkan adunan biskut tadi
10) tuang 1/3 adunan cream td keatas biskut
11) rata kan dan letak kan buah ceri




12) tuang adunan hingga habis
13) buat topping dengan campur kan jus ceri dan tepung jagung
14) masak atas api yg kecil sehingga mendidih
15) tuang jus ceri hingga habis
16) simpan dalam peti selama 3jam or lebih lama





*1 pitted tin cherry tu, blh di guna kan utk buah cerry dan jus...asing kan buah dan air nya

* resepi ni ein dapat dari majalah mingguan wanita tahun bila nya pun ein xtau...

*nak tau kek tu yummy ke x, masa pukul cheese dgn gula n jus lemon tu, rasa la dl...takut ade lemon yg masam

*selamat mencuba ye kawan2





4 org kwn gapil on "black forest cheese cake"

ChuyRy on Sunday, June 27, 2010 11:57:00 PM said...

waaa..tp bahan susah cari la..kek coklat lagi senang..huhu

..::..ein..::.. on Sunday, June 27, 2010 11:58:00 PM said...

chuyry....
dik, x susah mana pun bahan nye..senang je...nak lg senang, g kat kedai yg jual bahan kek...kat pasaraya pun ade

annadzirah on Monday, June 28, 2010 12:04:00 AM said...

cam susah je sis.
isk isk.
mana pix sekali topping dia??.

..::..ein..::.. on Monday, June 28, 2010 12:06:00 AM said...

ann....
hahahha...xde susah pun...mmg simple sgt2...

pix yg bertopping x dpt di serta kan kerana terlalu "cantik"
wakakakka

 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal