Tuesday, August 31, 2010

Panduan

diary mr.N 0 org kwn gapil
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku).
(HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”
Wassalam.


“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

kan best kalau esok masih lagi cuti

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


nape la esk bukan cuti lg ye...siyes ni ein rasa sangat2 malas nak g keje esk...ye la, dari hari jumaat ein x keje...maunye x heaven duk rumah g jenjalan n shopping smpai duit gaji pun dh habis...heheh

pastu mula la kena marah dgn mr.N....dia risau ein xde duit nak mkn...issshh, xyah rsau la...slalu nye mmg x mkn pun....lgpun kali ni berhabis utk fmly...best rasanya...wpun utk diri sendiri x seberapa nak ada...xpe la, yg penting family kan

cepat la masa berlalu esk dan hari2 seterusnya....rasa xmo g keje la...sape yg rajin baca blog ein, tau la nape ein malas nak g keje...tp nak xnak, kena gak g keje kan...klo x keje, mana nak dpt gaji...klo xde gaji, camne nak menyimpan...klo x menyimpan, camne nak khwn....ngeeeee....gataaaaiii sudahhh

sabtu ni besday mr.N....tapi this week dia x blk lg...so, kena la sambut thru via webcam je....tapi ein bengang giler dgn webcam ktorg ni...kalau gmbr ein bergerak, mesti gmbr mr.N jadi kaku...kalau gmbr mr.N bergerak, gmbr ein lak kaku....WTH??? btl laaa...sape tau camne nak buat...kdg2 tu smpai 10x kena invite dia utk berwebcam...x best la mcm ni....plzzz kwn2 yg lain, sape tau camne nak atasi mslh ni


Sunday, August 29, 2010

UNTUK TATAPAN SESIAPE YG BERKENAAN

diary mr.N 3 org kwn gapil
10 PETANDA DIA JODOH KITA.......
Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

+ Ditulis oleh Hj Abdul Samad
diary miszgarfien 4 org kwn gapil


ein nak buat request kat mr.N

nak suruh dia update blog ni

sape sokong????????

cepat komen suh mr.N update kan blog ni

hehehe

Saturday, August 28, 2010

pesta makan + kepenatan

diary miszgarfien 7 org kwn gapil


saya adalah sangat2 penat....sekian trima kasih...

ekekeekke

penat camne pun, ein akn update gak...arini penat bukan ape...bila bulan puasa je n nak dekat2 raya ni, bg orang jawa ktorg ada adat ngunjung...sape yg xtau tu, boleh la tny kawan2 jawa ye....

acara masak2 dh bermula dr smlm lg...tp semalam ein x tolong sangat sebab kepala tingtong mkn panadol...tolong takat yang boleh je la...mak, kkak n adik la yg wat smlm...then arini baru ein buat keje yg lain2....

semalam mak dh rebus nasi impit, buat sambal utk sotong n rempah utk aym...so pagi tadi juz siap kan kari aym tu, rebus nasi impit 2nd round, masak sambal sotong n tumis sayur...dh x byk sgt keje n pukul 5 semua dh siap bungkus tinggal nak g hantar kat rumah sedara mara je..


sambal sotong 


 kari aym yg di asing kan ayam n kuah nya



nasi impit mini


gambar sayur lupa nak ambk sebab lepas masak terus packing....hehehe...lepas hantar berkat2 tu, blk rumah tgk ade gak org ngunjung kat rumah ein...peeerrrggghhh, byk betul mknn utk hari ni...tp...................kat rumah bukan nya ade org...ade kami ber4 je, mak abh adk n ein...

org ru hantar nasi impit besar 1, aym black pepper, aym kurma, sambal udang, kuah lemak, sambal kacang, nasi briani, acar terung......ape lagi ye....x igt la...penuh meja kat dapur dgn lauk2...dah dekat2 nak raya ni, mmg mkn je la jwb nye...nak masak pun takut ade yg ngunjung...


muka kepenatan...sila jgn gelak kan ein ye pkai tudung tu...1st time nak blaja2 pkai tudung instant ni...



*rasanya sepanjang bulan puasa ni
baru ni kan ein citer n upload gmbr
pasal makan2
tahun ni xde mood sgt la nak buat ape2


Friday, August 27, 2010

diary miszgarfien 0 org kwn gapil

x larat nak update sgt arini

sakit kepala dtg dgn tiba2 setelah berapa lama x sakit

nak rehat sekejap sblm tlg mak masak2



mr.N..........

tlg la update blog ye

plzzz.....plzzzzz


Thursday, August 26, 2010

appoinment urology

diary miszgarfien 2 org kwn gapil


ye..........esk adalah hari bertemu doktor...adeeehh....sgt la mls ok...dan sgt la xmo pegi klo blh...ntah ape lak doc nak ckp kali ni...kompem la dia ckp "ok je semuanya tp saya pelik nape kamu x sembuh lg"

ye.....ein dh hafal kata2 doc tu....wakakakka....sengal btl

ein cuti smpai selasa...isnin saje ambk cuti...kusut je duk kat opis tu...arini pun blk lmbt sebab ngadap puan...adeehh...pertama kali kot berbuka dlm kete...weeee

skrg ni rasa cam nak fly g jb je...nak jaga mr.N....dia x sihat...risau kan dia sgt2...smlm webcam dgn dia pun, nmpk sgt dia x larat...ein kat sini dh susah hati sgt2 ni..klo dia kat sini xde la rsau sgt...sbb ade fmly dia...ni dia sorg2 kat sana...xde sape nak jaga...cuti pun mcm x cuti...


rsau kan abg sgt2...hurmm....get well soon ye my dear...rjn2 mkn ubt tau

besday mr.N pun ade lg seminggu...tp still lg xde idea nak bg ape kat dia...jap lg blogwalk l anak cari pae benda yg sesuai nak bg kat dia


Wednesday, August 25, 2010

dah agak dah

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


hurm...

memang ein dah agak dah semalam

bila hati ein x tenang, rasa serba x kena, pasti ade sesuatu yg terjadi...sape pun kamu, jika kamu tergolong dlm org2 yg ein syg, ein leh rasa kan

semalam mr.N bgtau yang kaki dia sakit lagi...dah 2 hari...2 hari ok...dan ein br tau semalam...meleleh air mata jap...kan ein dh pesan..xleh nak sorok ape2 dr ein..ein leh rasa kan semua tu...semalam sakit kaki...today sakit kepala n dia rasa x larat sangat2...ein dh suruh buka tapi dia takmo...

mr.N mmg seorang yg degil...makruh dh puasa tu...sebab blh mudarat kan badan...mcm mana la x sakit2...seharian duduk kat site...dh la panas...di tambah lagi dlam bulan puasa ni..cepat je badan rasa kering...then mlm lak sambung wat keje...hurm, mmg sgt2 workaholic...

tu baru pasal mr.N...........1 lagi benda yg wat ein x tenang, pasal adikA.......patutlah dia menyepi je..kat blog pun dh xmo update...rupa2 nya dia terasa hati sebab ein tarik balik entry dia pasal mekdi tu...ein dh leh agak masa terik blk post tu...tp ye la, ein buat camtu sebab byk pihak yg kecam psl entry tu...

mmg sedih sgt2 la sebab ein dh buat adik A terasa hati dgn ein...try slow talk smlm then kami pun dh ok...adik, nxt time jgn nak pendam2..direct je dgn akk ok...

lately ni, byk gak dugaan buat ein..terpaksa la kuat kan hati utk hadapi nya...lepas ni, lantak la ape yg budak2 tu nak ckp psl ein...korang nak hina ein ke, ejek ein ke, dengki dgn ein ke, ckp2 blkg psl ein ke, EIN DH X KISAH!!!!!! korang buat la sesuka hati korang....slagi mampu ein berdiam, ein akn diam...

xyah nak berpura2 depan ein...bila dh sorang2, xde kwn, baru la nak dekat2...klo x, jgn harap kan...klo ade ape2, baru la nak cari...kdg2 rasa mcm nak tukar keje je..rasa nak minta tukar tmpt lain..tp...............ein syg kat tmpt tu...x mungkin ein dpt pengalaman semua tu klo ein tukar...

Ya Allah, permudah kan lah aku dalam menumpuh alam pekerjaan ni...



*sorg demi sorg
dah sakit...
ein x mendoa kan
tp beringat la
kt ni hidup di dunia umpama roda
kejap di atas, kejap di bawah
ape yg kt buat pd org lain
kt akn terima juga benda tu
suatu hari nnt



Tuesday, August 24, 2010

kenapa ni...

diary miszgarfien 2 org kwn gapil


ada sesuatu yg terpendam yg x mampu di luah kan....sebenarnya xtau ape yg x kena...mslh keje ke??? hurm...ntah la..arini mmg rasa tak best sangat2

nak kata byk sgt berfikir, xde juga..lalui hari2 mcm biasa...

risau kan mr.N???

mayb la juga

tapi, rasa nya tak juga

aaarrrgghhhh............nape ni

jangan ade benda yg bukan2 nak jadi dh la

minta di jauh kan

serius hati x tenang

serba x kena je arini


Monday, August 23, 2010

tahap sabar aku pun ade hadnya!!!!!

diary miszgarfien 5 org kwn gapil



wooiiiiiiiiiiiii mangkuk!!!

ape masalah ko sebenarnya hah???

aku ganggu life ko ke???

aku tabur pasir dlm periuk nasi ko ke???

xde kan....sikit pun aku x ganggu ko

yg ko x puas hati sgt dgn aku nape???

ape salah aku dgn ko hah???

tahap sabar aku pun ade batas

jgn igt aku diam, aku rela ko buat mcm2 kat aku

ko leh ckp mcm2 psl aku???

jgn smpai aku doa kan yg buruk utk ko

nnt ko yg merana

tlg la weeiiii

blh x ko berambus je dr life aku

aku buat keje aku, ko buat keje ko

aku nak buat keje dgn professional




Ya Allah,
berikan aku kekuatan utk hadapi ape jua cemuhan, hasad dengki dr org di sekeliling ku..tenang kan la hati ku ini...sesungguh nya aku akn elak kan dr doakan yg buruk pd diri mereka...


tabah la ein...ko harus kuat...jgn biar mereka nmpk ko lemah..biar kan je mereka tu semua

tahap sabar aku dh xde lg...sape la yg tahan andai setiap hari harus melalui semua ini...ape dosa aku pd mereka????


aku gagal utk tahan airmata ni dr terus mengalir

Sunday, August 22, 2010

just nothing

diary miszgarfien 2 org kwn gapil

khas utk mr.N




this 1, mcm sweet je kan





mr.N.......

i love u forever


Saturday, August 21, 2010

berbuka bersama family ku

diary miszgarfien 1 org kwn gapil


first thing, ein nak minta maaf pasal entry mekdi tu...ia nya di post oleh adk ein...mayb niat dia hny utk berkongsi...if ade ape2 maklumat tentang isu tu, harap dpt la berkongsi bersama...td g jenjalan kat blog org lain...terbaca la psl dia tegur isu ni...wpun dia bukan tuju kan pd blog ein, tp agak terasa di situ

but....nevermind la....harap isu halal haram mekdi tu, berkahir di situ sahaja....entry tu ein akn tarik balik...

adik....akk harap adk x berkecik hati...


ok, enough dgn isu tu....

today, im soooooooooooooooo happyyyyyyyyyyy...

1st - sebab dpt jumpa mr.N....then kami berbuka bersama...hehhe...berbuka kat rumah ein....ein yg cuak tau...smpai tgn sejuk2...tgk dia kat sebelah relax je...

2nd - dpt jumpa 2 org budak senget...keh3...masa kat stadium tdi, sempat la jumpa ayong n neyra....nape ein pgl mereka sengat...sebab nye mmg sengat pun....keh3...jumpa2 ein je terus jerit n hug ein....terkedu jap...hbs semua org kat bazar tu tgk kami....hahahhaha....segan jap...

siyes rindu ayong n teringin jumpa dak moolat neyra...jumpa diorg kejap je sbb ein rushing nak blk rumah...kang lmbt lak smpai rumah....

girls, dah jumpa my mr.N kan.....so, diam3 ok....sila jgn puji dia lbh2...kang dia kembang lak....haaha...opssss, sory abg....

semuanya berjalan dgn lancar...lega sangat2...alhamdulillah



muchuk..

i love u so much

Friday, August 20, 2010

line tepom n internet problem daaa

diary miszgarfien 2 org kwn gapil


huuuaaararrrrggghhhhhhh

lepas gian kat tenet jap...cian daa diary comot ni...minta tlg mr.N update kan, dia bz...bz ke malu...ekeke...klo komen rajin ye dia

banyak benda nak luah kat sini...tapi ade benda yang harus di tapis...rasa macam dh x selamat je diary comot ni...rasa macam ade budak opis yg skodeng la...ggrrrrr...adakah itu bermaksud harus membuat blog lagi 1....masih lagi dlm pemikiran..dh xleh nak luah kat sini lagi...dah la ein ni jenis yg bukan luah pada sesapa...suka nak simpan sumanya...

hurmmm....ok dah xmo pikir hal opis...nak pk benda2 yang happy je...perkara yg sentiasa wat ein tersenyum...selalu cakap kat mr.N yg ein rasa mcam mimpi je semua ni...eeee, x sabar nya nak tunggu detik tu tiba...lepas ni kena jimat gegila...byk benda nak kena pikir...ishh...macam2 la...aaarrggghhh, bermimpi ke daku di siang hari ni..

walaupun skrg ni dh berjauhan dgn dia, tp syukur la...keadaan tetap macam biasa...risau juga di hati ni bila dh berjauhan..takut ade je perkara yg x kena...ye la, bila dh jauh ni kan macam2 dugaan...tp, alhamdulillah kami amalkan sikap  bertolak ansur n saling memahami...

cukup la ein penah hilang dia dl...tak sanggup dah kehilangan dia utk kali ni...terlalu dalam prasaan kasih dan sayang ni buat diri dia..hanya dia seorang je yg ade dlm hati ni buat selamanya...

minggu ni dia balik...agak2 nya dapat jumpa x??? rindu laaa..hehe



Tuesday, August 17, 2010

jaga diri baik2 ye mr.N

diary miszgarfien 3 org kwn gapil


kalau buat ct scan tu, mmg ade effect ke dr kesan radiation?? ein google mmg la ade kesan sikit2...tp kesan nya mcm mana ye....dr smlm lg duk sakit perut...sama ade kesan dr air yg ein kena minum or kesan radiation....ntah la...nak kata mkn, mmg xde mkn...so, xkan la leh sakit perut sbb mknn kan...

arini dah start berjauhan dgn mr.N...rindu wooo...tapi be4 dia gerak g jb, sempat gak dia singgah kat opis ein...dpt la jumpa dia sekejap...thanks dear sbb tunaikan permintaan ein...n sorry if ia nyusahkan kamu..skrg ni dh ok sikit, x sedih sgt la...mayb sebab dh jumpa kot...hehehe...cuma rsau kan dia sorg2 je la kat jb tu...ni pun ein baru je tlg dia cari kan rumah sewa...dia kata dpt 1 dlm byk2 list yg ein bg tu...hope rumah tu ok la n penghuni yg lain pun ok...klo penghuni2 yg lain kacau mr.N ein tu, siap la mereka ein fire2 nnt...jgn ganggu cik abg ein nak buat keje ye...keh3

minta2 raya ni dia blk blh jumpa..ade lg dlm 3 minggu...x lama sgt...kejap je 3 minggu tu...heheheh...buat mcm hari biasa n jgn pk sgt yg dia jauh...mesti x terasa sgt...lgpun be4 ni bukan nya x penah jauh kan...if selama setahun blh jauh, xkan la bape bulan ni x blh kot...tapi yg pasti, kali ni adalah sgt2 berlainan...

bulan puasa ni ein dpt blk awal...hoooreeeeyyyy....cik bg ein sorg blk awl...best giler...pukul 4 dh leh angkat kaki...tapi klo keje byk, ein stay la smpai pukul 5...dan yg best nya, arini ein berjaya membuli n membalas blk kat diorg...hahahah...kuasa veto di tgn ku...cik siap backup ein lg...muahahhaa....siap la diorg pasni...skrg ni, suasana kat opis dh ok...mayb sbb dh lama sikit kan dgn diorg...dh leh terima la prangai diorg tu semua...ye la, xkan nak serius je kan..so sakat menyakat ni hny la utk hilang kan bosan je...

cukup la arini nye citer...mau gulem3 daaa....sape mau join??? ekekeke....hujan2 ni mmg sgt best gulem3 kan kan kan....sejuk je


*walaupun jauh, tetap dekat di hati
wpun jauh, dia tetap di sisi ein
syg kamu sgt3 muchuk


*adeeeehhhh....
dpt call dr kedai spek tu la plak
kena tunggu gaji la jwb nye br g ambk
duit sesen kat tgn pun xde
touch n go pun dh tgl sikit
xtau la ckup ke x smpai nxt week
jwb nye korek tabung la ni nnt



Monday, August 16, 2010

appoinment ct scan

diary miszgarfien 3 org kwn gapil


proses ct scan berjalan dgn lancar...wpun dlm hati sangat2 takut...masa nurse suruh duduk kat tempat scan tu, tgk semua patient tgn bercucuk...adeeeehhh..terus jantung dupdap2...ni yg x best ni...nak kena cucuk ke???

then attenden wad tu pgl nama....bawa ein pegi kat wad trauma....ein wat scan kat situ...lega sgt2 bila nurse kata ein xyah kena cucuk...tapi..........................kena minum air bergelen2 smpai rasa nak terkucil....air masak yg diorg bg adalah sangat2 x sedap!!! bape kali ein nak termuntah minum air tu...nurse suh tahan...jgn muntah kan...

kat dlm bilik scan tu, nampak la gelung scan tu..yg ni scan yg separa tu...juz scan kat area perut n badan je...cuak gilerr...masa buat tu, ein pejam mata je...takutt...bp kali ke depan belakang...tarik nafas, hembus nafas, tahan.....ade lah dlm beberapa minit...then doc kata dh siap....fuuhhhh lega

result tgu next week...ppum tu dh mcm tempat yg wajib ein pegi tiap2 bulan..dlm sebulan tu, mst sekali or dua kali kena dtg....

tu je la nak citer....hati rasa x best....nak tdo


Sunday, August 15, 2010

takde mood laa

diary miszgarfien 4 org kwn gapil


sangat2 xde mood la...duk ngadap lappy je dr pagi..lepas tu xtau nak buat ape...kat blog orang lain suma dh bertempek gambar2 berbuka...ein still lg xde mood utk memasak or buat2 kuih ni...dah 5hari kita berpuasa...kejap je masa berlalu...selama 5hari ni gak la ein x mkn ape2...bukan la x makan lgsg...cuma rasanya xde ambk mknn yg berat2

nasi mmg dah out la...dah x sentuh sejak muntah2 aritu...berbuka pun juz minum teh'o suam 2 3 gelas then ratah lauk sikit2...mmg lgsg xde slera nak mkn ape2...nak kata esk nya rasa lapar, xde la pulak...cuma sakit perut mcm biasa tu normal la...lbh2 lg klo kat opis...mayb sbb terlalu sejuk kot tu yg badan x tahan...sakit perut pun cepat je menyerang...

esk kena buat ct scan...x suka ok!!! dh mcm2 test kena buat...tp still xde ape2 jwpn....doc, sy sihat la...mana ade saya sakit...sy xnak dah buat mcm2 jenis ujian tu...sy xnak dh mkn ape2 ubt lg...hurrmm...mlm ni kul 12 dh kena puasa...esk mesti rasa x larat

mlm ni nak hbs kan masa dgn mr.N....esk dh start LDR...


atas permintaan mr.N

diary miszgarfien 2 org kwn gapil


what bored weekend huh???? adoooii, den dh xtau nak buek apo ni...bosan eh la duk morap dlm bilik ni je...kan best dpt jumpa mr.N...huhuu

lepas ni, kalau tgk ade post pelik sikit dlm blog comot gapil ni, tu makna nya mr.N lerr yg update...ekekeke...dia dh jd author blog comot ni...pasni, bertambah la lg sorg blogger dlm alm maya ni...

hmm, mr.N dh byk kali wat permintaan ni...ngada2 lebih je...dia suh letak pic dia...ein malas blh x??? agagagga


ade ke suh buh gambar dia yg ntah zaman bila ni....skema ok...hahahha....klo x silap ein la, ni pic masa dia blaja dulu...igt kan dia suh letak gambar yg kachak sikit ke....sabo je la....


ok...he's mine....hahahhha...

tiba2 blog comot gapil dh ade pic mr.N...isshhh....ein igt nak tunggu smpai 1 masa nnt br letak pic dia....tp dia yg excited lebih....wahahhaha....ampun ye mr.muchuk...

skrg ni cik gapil dh ade tuan baru...tp tuan nye ni, sgt2 la x suka dgn kucing...cian gapil kan....keh3



Saturday, August 14, 2010

Long Distance Relationship

diary miszgarfien 1 org kwn gapil


upadete blog pukul 3pagi gara2 tak boleh tdo...nak tdo pun tak ngantuk sangat sebab dh terlelap dlm pukul10 td..then bgn sebab mr.N call...

hurm...sedih sebenarnya sebab lepas ni mr.N kena outstation ke JB n stay kat sana sampai bulan 2 thn depan...lama kan...ada kerja kat sana yg dia kena handle..takpe la, utk kebaikan bersama gak dia pergi..nak cari rezeki n pengalaman..

dear, nanti jaga diri baik2 tau kat sna...jaga kesihatan tu..if ade ape, let me knw ye...ein kat sini jgn la di rsau kan..mereka2 kat sini, sentiasa ada utk teman kan ein...psl kesihatan ein tu, insyaallah xde ape2..doa kan ein cepat sihat tau...ade ape2, cari kkak ye...

ishh....mcm mana ni..br bp bulan nak kena jauh dh susah hati...org lain tu, bertahun2, berbulan2 kena berjauhan..tabah je mereka...lepas ni, kena blaja buat sendiri semua nya...xleh nak susah kan hati mr.N lg...cian dia sorang2 kat sana..xde sape nak jaga n teman kan...insyallah ein blh hadapi situasi ni..cuma awal2 ni je la cam sedih sikit...nnt dh lama sikit, ok la...

nsb la zaman dh canggih..jauh beribu batu pun still blh tgk each other kan..hehehe..teknologi dh maju..skype ade, 3G ada, ym ade....semuanya di hujung jari...ekekke...biar jauh di mata, asal kan dekat di hati sentiasa..

hati ein tetap menjadi milik kamu..selamanya...

ein akn tgu kamu blk

lepas ni, mula la menghitung hari nak tunggu bulan 2 habis...hope cepat la masa berlalu..


kawan2...doa kan kami ye...doa kan kami tabah hadapi smua ni...




*semakin hari
semakin kuat
rindu dan kasih syg tu


Friday, August 13, 2010

perlukah kita mengalah dalam sesuatu perhubungan itu

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


bila sebut je soal mengalah, agak2 nya siapa yang lebih banyak mengalah dalam sesuatu perhubungna itu..xkire la hbgn suami isteri ke, adk beradik ke, pasangan kekasih ke...

perlukah kita mengalah? terpulang pada situasi sesuatu keadaan itu..andai mengalah itu dapat menyelamatkan sesuatu hubungan, tak salah kan kalau kita mengalah...kadangkala demi menjaga hati pasangan..tak guna andai kedua2 nya berkeras hati, atau ego..andai seorang keras, pasangannya kenalah lebih banyak mengalah..

jangan hancur kan sesebuah perhubungan itu hanya kerana sesuatu masalah yang kecil, disebabkan kedua2nya ego n keras kepala..mengalah bukan bererti kita kalah atau kita lemah..tetapi untuk meredakan keadaan yang tegang..

bagi pasangan yang susah untuk mengalah atau keras hati, ambik la masa untuk memikirkan hati dan pasangan anda..tidak semua org di kurniakan pasangan yang penyabar..kita hidup berpasangan..Allah berikan kita pasangan untuk saling melengkapi..hargailah pasangan yang sentiasa setia di sisi anda...




*lebih suka mengalah
itu yg terbaik



Wednesday, August 11, 2010

1st day puasa

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


camne dengan 1st day puasa kamu semua....ok je kan...pg td ein juz minum susu...rasa nak muntah tp gagah kan juga utk hbs kan...hehhe

hari 1st puasa ni, x rasa penat mana pun...mcm biasa je sbb ein dh biasa x mkn kan...so, xde la rasa ape2...cuma slalu telan bergelen2 air...arini, bibir dh kering...dh la aircond kat opis tu sejuk mcm duk dlm freezer...sakit perut pun xde la teruk sgt..cum abelah petang tu dh start pedih2 la...tp blh di kawal lg

yg x larat nya, balik pukul 5 terus berdesup keluar..jalan kaki sepantas yg boleh..kalau blh nak laju lg...smpai kat pasar seni tercungap2...huhu...nak buat mcm mana...kkak n abg blk awl...ein blk lmbt...cian kat diorg kena tunggu ein...kalau blh, pasni nak pkai roller blade la time blk....ok x??? keh3

arini ein terperasan something bila buka diary MNZ...tarikh yg unik...1 year, 3 months, 3weeks, 1 day....then 3days, 3weeks until his besday...x sangka kan setahun lbh ein bertahan...alhamdulillah...siang tadi dh tny mr.N siap2....thn ni kalau wat surprise, kena marah lagi x agk2 nya...keh3...ye la, last year konon nya nak wat surprise...tp ein yg kena surprise...kena marah dgn mr.N....wowowoow...techik hati daku yg sedia kechik ni tau...*nnt dia baca mesti dia perli2 la ni* 

semakin hari, semakin byk benda tentang masa depan yg kami bincang kan...apekah ia nya???? rahsia la...keh3..yg plg penting skrg ni, kami mencari kesefahaman, keserasian, kepercayaan n bertolak ansur..huhuuu...dh xleh jadi cam dl..kena la serius ckit skrg ni...kena pndai buat kptsn dlm semua hal...kena bincang betul2...

haaaaaaaaa.....kang ade la yg pikir ntah ape2 kan....mcm la ein x tau kamu semua tu...ape2 pun, doa kan kami ok


salam 1 ramadhan

diary miszgarfien 2 org kwn gapil


selamat berpuasa kawan2 semua....sahur ape tadi...nasi putih dgn telur mata??? hehehehe...ntah giler ape rajin taip entry pagi2 pas sahur ni...eh bukan, lepas mandi...tgh bersiap2 nak g keje...huhuhu

hari ni 1 ramadhan...macam x sangka kan dh tiba bulan ramadhan ni..puasa elok2...jangan buat sesuatu yg boleh menjadi kan puasa kita makhruh ye...

buat mr.N tersayang, slamat berpuasa...heheh...bp kali daaa mau ucap...puasa2 ni kalau kena g site, jaga diri baik2..jaga iman ye..keje rajin2 tau...syg kamu

dah xde idea la nak taip ape...sambung nanti2 je la ye...nak bersiap2 g keje ni...daaaaaa

Monday, August 9, 2010

life yang semakin berubah

diary miszgarfien 3 org kwn gapil



firstly, ein nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN....semoga puasa kita pd kali ni, lebih di berkati...banyak kan amal, kurang kan perkara2 yg boleh mengurangkan pahala kita...puasa2 juga, terawikh jgn lupa...kalau rajin lagi, mengaji la...ambik berkat dalam bulan ramadhan ni...bulan puasa ni, rasanya kompem blog ni penuh dgn makanan kan....hahahha...cam puasa tahun lepas la...suka buat semua org terliur...ekekke...tp hujung minggu je la ein buat xtvt memasak....pd sesapa yg x puasa tu, duduk diam2...jgn lak pi hasut kawan2 yg lain...x baik tau...dosa besar..hehehe

bila la agaknya ein akn berpuasa, berbuka dan bersahur dgn mr.N ye...ekekekke....gataiii betul dak ni ye...sekarang ni, terasa sangat perubahan dlm life ein..dl pk diri sendiri je..xde nak pk ape2...skrg ni, byk benda nak kena pk woo...sampai 1 tahap, ein rasa nak buat partime..

ikut kan, mr.N mmg x bg tapi, ein xnak la dia susah sorang2...ein nak sama2 pikul tanggungjawab...biar susah senang bersama..tapi ein janji, ein akn jg diri baik2...bukan ein x bersyukur dgn gaji yg ade...cuma, ein nak kena ada side income...dgn nak beli kete lg, rawatan hospital lg, hutang2 yg lain dan skrg ni, masa depan...

dlm byk2 benda, ein dulu kan kete...penting sangat2 cuma kena ubah citarasa la nampak gaya nya...kalau dulu, budget nak rembat myvi SE tapi, keadaan x izinkan...myvi biasa pun jadi la...janji ada kereta sendiri

pada kawan2 yg komen di entry lepas, thanks ye...ein syg kamu semua..terima kasih sebab mendoa kan ein dgn mr.N...sesungguhnya, ein sangat2 tersentuh hati dengan komen dr mr.N..sebak je masa baca komen dia tu...mr.N ade tny, nape gmbr mr.N xde dlm ni...kirenya dia mcm request letak gmbr dia la dlm blog comot ni...

dl, ein xnak letak pic dia, sebab ein sendiri xtau ape status ein pd dia...ein takut dia marah if ein suka2 letak pic dia...lgpun, mr.N hny utk ein sorang je...keh3...mana blh share2...kat fb ein pun ade kwn yg request nak tgk pic dia.....issshhhh, kamu semua nak tgk pic dia ke...xyah la ye...tunggu smpai dia jadi seseorg dalam hidup ein, boleh????

gmbr ni pun ok kan...hahahhahaha


sebanarnya, ade benda nak tulis lagi...tp tiba2 je idea hilang lak...hahahahhampeh betul...xpe la...lenkali la ye ein sambung...



Sunday, August 8, 2010

buat mr.N dan rakan2 yg ein sayang

diary miszgarfien 26 org kwn gapil


buat mr.N yg ein syg...

terima kasih utk segalanya...tak terkata dah perasaan ni...bersyukur sangat2 dengan semua hikmah yg terjadi...alhamdulillah, segala berkat kesabaran dan pengorbanan ein terbalas jua....smpai bila2 pun, ein akn tetap setia di sisi naz..hny pd Allah ein panjat kan doa agr hati kt di satu kan, agr jodoh ini berpanjangan...

tak pernah terfikir di fikiran ini, semua ini menjadi kenyataan...bagai kan mimpi rasanya...semuanya berlaku dgn pantas...dan sehingga ke saat ni, rasa terkejut tu masih ade dlm diri ini...namun, ein syukur sangat2...segala apa yg kt lakukan, berserah la pd Allah..kerna Dia yg lebih mengetahui..

seperti mana dulu janji ein pd kamu, sama la juga pd harini dan pd masa2 yg akn datang...tak akn berubah sedikit pun...kasih dan sayang ni terlalu kuat buat kamu...indah sangat prasaan saat ini..bahagia sangat..moga tiada lagi dugaan buat diri ein..

terima kasih sayang untuk semua yg terindah ini...saya sayang kamu selamanya



buat rakan2 yg ein sayang...

terima kasih pada semua yg selama ini byk memberi kata2 semangat pd ein...terima kasih kerna sudi memarahi ein..ein yakin, pasti ada antara kamu yg geram kerana ein xnak dengar nasihat kamu kan...ein harap kamu paham nape ein terlalu degil n keras hati...segalanya dh terbalas...ein bersyukur kerna ada kawan2 yg prihatin seperti kalian....ein syg kamu semua...1 je yg ein pinta..teruskan berdoa utk kebahagian ein ini agar berkekalan...doa kamu semua, cukup bermakna buat ein...kerna doa kamu la, ein kuat hadapi semua dugaan ini...ein sayang kamu semua....doa kan kami utk melangkah ke peringkat seterusnya ye


andai lepas ni blog ni penuh dgn kata2 jiwang, jgn muntah pink tau...ye la, dalam hati ade taman bungan n rama2 dah ni....hehehhe....


terima kasih Ya Allah kerna mengkabulkan doa ku...syukur alhamdulillah


*dear....
keje kosong yg kamu tny
masa dlm phone tu
rasanya nak terima la
hehehe


Saturday, August 7, 2010

mood : im not ok

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


arini rasa lemah je...xtau la nape...pagi tadi teman kan mak pegi pasar..time kat pasar tu, dh start rasa nak muntah...tp tahan kan je la...malas nak pk...nak mkn pun rasa xde slera...alas perut dgn gula2 mentos sebab nak elak kan rasa muntah tu

balik rumah, duk terperap je la...dh minum air coklat pun, perut still rasa x sedap..xtau la nape...nak mkn ubt tp ubat yg mana...bukan nya sakit perut pun...gastrik pun bukan...last2 tdo je la...terjaga sebab rasa lapar sangat2...tp xtau nak mkn ape..buat mushroom soup mkn dgn roti...time ni mmg nak muntah.......x suka nya...minum air gelen2 then tdo lg

wpun ade benda yg sangat2 menyentuh hati, mls nak pk...ikut kan aje la...

saya minta maaf ats kekurangan diri ini...


Friday, August 6, 2010

tersenyumlah dan terus tersenyum

diary miszgarfien 2 org kwn gapil



arini, dari bersiap waktu pagi nak pergi kerje sampai la tengah menaip ni, rasa nye mmg x henti2 kot rasa nak tersenyum....hahahahah...daku belum mereng lg tau...masih lagi waras nye..xtau la nape dr pagi lagi rasa happy...mayb sebab today pkai baju feveret kot...red pinky...terasa chomey lak...keh3

dtg keje dgn rasa happy je..then lunch lak dgn member baik...happy lagi...kat opis pun gelak2 je...minta2 kegembiraan ni akn berkekalan...sebab ein sgt2 suka keadaan camni

dan, yang paling buat ein rasa happy sangat harini sebab dpt jumpa mr.N....memang tak planning pun nak jumpa..kebetulan abg nak jumpa kwn kat situ...dekat dgn mr.N...so, ape lagi..ini la peluang utk jumpa....heheheh...

wpun dapat jumpa kejap je, tapi rasa happy n bersyukur sangat2...janji dpt jumpa, n tengok si dia...lalalallaaa...malam ni mood ada rama2 dlm hati la...keh3..jangan gelak kan ein ye




*mr.N....
boleh tak ulang balik
ape yg kamu ckp
before balik
plzz....plzz
ulang balik ye
tadi dengar mcm x dengar
lalalallalalallaaaa


 

Thursday, August 5, 2010

any idea???

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


giler muak hari2 ngadap mee or mushroom soup...kat opis dh dpt gelaran cendawan...ekekeke...sebab nya time lunch je, mesti buat mushroom soup mkn dgn roti...mlm2 rebus mee...mlm ni buat kentang bakar...tapi, skrg ni tetiap hari mesti ade lauk sambal tempoyak...ggrrrrr, sgt2 x best ok klo x dpt mkn tempoyak dgn nasi....rasa cam something yg kureng je..

ade ape2 idea tak ein ganti kan nasi...try gak mkn nasi sesuap dua..pastu rasa nak keluar blk..xpun kdg2 sakit perut...ni dh nak start puasa then raya...x best nye nnt xleh nak mkn2 nasi impit ke, ketumpat ke...huk3...camne la org yg xleh mkn nasi ye...diaorg tu x teringin ke nak mkn nasi...ade lauk yg best2...ape yg diorg mkn selalu ye..xkan la hari2 mkn mee kot...

hilang idea dh nak taip ape...sebab otak x berfunction dgn sempurna...sekian



aku ada kamu - adira AF8




Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu



*sentiasa ada kamu dlm hati ini

sepatah kata

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


" cinta perlukan keberanian untuk bersuara kerana tanpa kata-kata bukan hanya cinta tidak mampu jadi kenyataan malah mungkin impian juga berkecai di tengah jalan..maka andai dalam hati sudah ada cinta, berani-beranikanlah diri untuk meluahkan pada si dia agar si dia tahu apa perasaan kamu dan kamu juga akan tahu apa perasaan si dia "



suka sangat dgn quote ni!!



Wednesday, August 4, 2010

tinggal sebulan je lagi

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


entry yg before ni, adk ein yg post...terima kasih dik sebab buat entry tu...klo ade ape2 info, sila la update ye...ekekek..ein pun xtau gak yg pokok tu beracun blh membawa kematian....isshh, rasa nya pokok tu xde kot kat rumah ein...kat rumah sape yg ada pokok tu, sila la ambk tindakan dengan segera ye if syg kan nyawa

arini dh 4 ogos...hurmm...ade sebulan dr skrg...tapi still lg blur..takde idea la...aritu dh dpt idea tp x jadi...tgh pujuk lagi org tu..hope dia sudi la bantu ein...sebab itu je yg terlintas dlm kepala ein...kalau tak, kena la berfikir dgn segera....sebulan tu bukan la lama sangat...pejam celik pejam celik, smpai la tempoh sebulan tu

sebelum ni ein ade tulis yg belanjawan dh terlebih...dh xleh nak usik utk benda lain...tapi.............kena hold la dulu ape yg ein hajati...planning next month nak bli blazer dl...tu mmg kompem kena saving gegila...the other next month, kena buat spek...adoooiii, pdhal spek yg skrg ni baru la juga...dlm tahun ni gak buat...tp dh slalu kena peluh, dh start berkarat...then dh start kabur2 lagi...alaaaa, spek bukan nya murah...xpe2, leh minta peruntukan utk buat spek...ekekeke...


takat ni je la..dh xde ape nak taip lagi...byk dh luah kat tempat lain...so, minda dh zero...

nyte




pokok cantik tapi bahaya.

diary dark 5 org kwn gapil
Salam,
Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. 
Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, 
musnahkan pokok hiasan ini segera. 
Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, 
meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. 
Pastikan selepas membaca posting ini 
segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

 
Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun 
boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. 
Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. 
Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. 
Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. 
Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun 
yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini 
yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. 
Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. 
Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. 
Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini 
supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah 
sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. 
Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . 
Senang tumbuh di iklim negara ini. 
Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian 
yang jarang dilaporkan diakibatkan oleh pokok ini. 
Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".

Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

Tuesday, August 3, 2010

belanjawan yang sudah terlebih

diary miszgarfien 0 org kwn gapil



wowowoowowo...giler kasar betul minggu ni ein berbelanja....dalam x sedar, hbs rm100 camtu je...ishh, biar betul...adoooiii...ni semua gara2 kursus ok..rasa nya ein ade bgtau, ein kursus dua hari, isnin n selasa...takde di sedia kan transport n makanan

dua hari tu gak la ein makan kat tesco extra shah alam tu...nak makan yang standard je...keh3...nak buat camne...org dah x boleh mkn nasi skrg ni...so, kena la cari mknn selain nasi cam mee, meehun, spageti...hahaha, dua harini ein mkn spageti je...nasib baik la sedap..berbaloi2 la pada ein...kalau tak caya, tanya mira...kan mira kan kan kan....

pastu jalan2 jumpa kedai kasut..mula2 juz nak usha2 je...sekali org kedai tu ckp semua jenis kasut ade potongan rm10...peerrgghhh, terus belek 1per1 kasut yg ade kat situ...terbekenan lak dgn 1 sandle ni...nasb la murah je...memandang kan semua kasut keje n sandle dh lebur, gara2 blk keje kena jalan kaki g lrt...hbs lunyai kasut baru pkai sebulan..asyk kena bli baru je

pasni dah xleh nak cucuk duit lagi...gaji lambat lagi...tapi rasanya masih mampu berjimat sebab dh nak puasa kan..duit ASB pun lom transfer kan lagi..lgpun ein bukan la jenis nak mkn sgt klo duduk kat opis tu..cuma 2 3 arini je angin ape ntah asyk nak mkn yg mahal2 lak..sabo je la..esk nak jumpa abg Lan nak claim duit tambang n duit mkn....hehehhe...


Monday, August 2, 2010

mood : study weeeiii

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


tiba2 rasa kembali ke zaman belajar dulu...study mlm2...kat tilam penuh dengan note..pen warna warni bersepah..ekekekke....rindu lak kat zaman tu

sebenarnye, ein tengah bergelumang dgn note utk sistem SMS....adeeehhh, esk ada exm...kalau pass, leh dapat sijil...kalau x, rugi je la kursus 2hari...huhuuu...jenuh gak nak membezakan setiap satunya...sebab ein x penah login lagi sistem SMS ni...salalunya cik2 je yg buat...

so, bila dalam kelas tadi, rasa cam blur je kepala ni..tengok dgn penuh khusyuk tp mata layu je...nak menguap pun cover2...sebab takut tuan nampak n kena tambah masa dlm klas...wahahaha....

dah3....cukup2 menaipnya ni...bila nya nak study kalau asyk ngadap tenet je....sekeh nak??? ekeekke



"kalau suruh on9, leh je berjaga sampai 1 2 pagi...kalau suruh main game, semangat je....cuba kalau suruh study...layu je mata tu kan....blur je ape yg di baca..hampeh betull"



diary miszgarfien 2 org kwn gapil




muahahahahahahahahahaha.....

wat kaco!!!...

jeng...jeng...jeng....

best2!!...ahahahahahaha...

ramadhan tiba lagi

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


sekejap je dah masuk bulan 8 kan...rasanya macam baru je sambut awal tahun....ish, pejam celik pejam celik dh 7 bulan berlalu tahun ni....banyak gak benda yg dh terjadi sepanjang tempoh ni

tak lama lagi nak sambut ramadhan...tak sabar rasanya...rasa seronok, nikmat, bersyukur sangat2...slalu sambut ramadhan biasa2 je..tiada ape2 yg yg mewah...segalanya ala kadar saja...janji dapat berkumpul 1 family..time ni je la dapat makan sama2..kalau tak, masing2 makan ikut time sendiri

dalam masa yang sama, menghitung hari utk buat ct scan...iiisssh, macam sakit ape je kan sampai kena buat semua tu...harap2 kali ni result ok la..n after dat, no more appoinment ok....

hurrmm, sekarang ni, rasa cam musykil la....since muntah2 haritu n doc x bg mkn nasi utk seminggu ni..skrg ni ein rasa cam x boleh nak mkn nasi lak...bila makan rasa nak keluar balik..then mula la sakit perut..hope tak ade ape2 la yg teruk...tapi nnt nak try lagi mkn nasi...mana boleh tahan woo x makan nasi...dah la mak suka masak lauk yang sedap2...adeeehhh, terliur ok

agak2 nya, puasa kali ni, ade x xtvt utk ein buat something....kalau thn lepas, boleh la buat macam sebab duduk rumah...skrg ni dh keje...ish, yang ade cuma sabtu ahad je...buku resepi byk dh standby tu...tinggal pilih n nak buat je nanti...sape yg ade twitter, tunggu je la ein twitpic segala jenis makanan ye...hehehhe

citer pasal BULI tak jadi utk di post kan...cancel la..hehehe sebab nya petang tadi dh luah kan semuanya kat member baik ein...kelakar lak rasanya bila igt balik ym ptg tadi...marah betul dia bila ein citer kan pasal suma tu...baik la, ein akn apply kan semua nasihatnya...cuba utk pertahan kan diri n jadi jahat skali skala...thanks my dear frenz...cyg ko slalu..rasa lega la juga bila dh ngadu semua tu kat dia..rasa ringan la sikit..kalau tak, asyk terngiang2 je la semua benda tu

hurrmmm....esok kursus dari pagi sampai petang....then xde di sedia kan transport n mknn....errrkkk, ein nak mkn ape ye esk...xkan la nak bawa mee then rebus kat sana...ishhh, camne ni...biskut mmg sentiasa ade dalam beg...yg paling utama, UBAT....yee, harus check stock ubt....




teringin nak shopping baju raya
dengan mr.N thn ni
ekekeke
berangan je la lebih


Sunday, August 1, 2010

soko - take my heart

diary miszgarfien 0 org kwn gapil

tak tahu la nape malam ni asyk teringat kat dia je...kejap2 tengok hp padahal dah tau yg dia xkan msg...dun knw why im so miss him today...semua benda buat serba x kena..kejap2 fikir dia...kejap2 igt dia...jangan la ade ape2 yg x best terjadi kat dia...tu la yang paling risau

hati memang rasa x tenang...nak msg dia, crdt xde...lagpun, xtau nak msg ape dgn dia walaupun hati memberontak suh msg....adoooiii, sangat2 x suka bila ade prasaan camni...





You can take my heart
For a walk on the beach,
You can take my heart
For a little trip,
You can take my heart
Very close to your heart,
You can take my heart
Forever if you like.

But not every heart
Belongs to any other
You and I
You and I are meant to be.

I'm the one for you
you're the one for me
you love me as much as I do
when you look at me and we're skin to skin
I want you, so please come in
and you love me more and more
and my love grows up with you
and you kiss me more and more
and I kiss you too
and I kiss you too

If I take your heart
I will cherish it every day
If I take your heart
I will heal these old wounds
If I take your heart
it's to make it happy
If I take your heart
it's forever close to mine

But not every heart
belongs to any other
You and I

You and I
are meant to be
I'm the one for you
you're the one for me
you love me as much as I do
when you look at me and we're skin to skin
I want you, so please come in
and you love me more and more
and my love grows up with you
and you kiss me more and more
and I kiss you too
and I kiss you too

I don't care
I don't care
if I'm again carried away
if you swear
if you swear
to give me your heart in return
I don't care, I don't care!
if i'm again carried away
if you swear
if you swear
to give me your heart in return
to give me your heart in return


sudah2 la ein
xyah dh tgk hp tu
xkan berbunyi dh hp tu

 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal