Sunday, March 31, 2013

April??

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




eeeehhhh.....dah masuk bulan April rupanya...nape macam cepat sangat tahun ni berlalu...siyes laa rasa terlalu cepat...masih belum banyak yang ein capai buat masa ni...masih ada benda yang tertangguh lagi

wishlist tahun ni satu pun belum tertunai...2 dari 3 benda tu mungkin terpaksa di cut atas sebab2 tertentu...just fokus kat 1 benda tu je

eeehhhh....bulan ni mr.N bakal berusia 2 tahun...waahhh...cayang bangat sama mr.N...ntah bila nak reward dia...insyaallah, tengah usaha kan la ni...kaching!! bersedia la untuk renew roadtax and insurans mr.N hujung bulan ni...hari tu dh guna insurans dia untuk baiki kesan excident...dh guna yang paling maksimum...so, this year kena bayar full...huhu...redha je la

eeerrrr....hhmmm.....takde ape la....

im happy with my life now...so grateful...dah takde ape lagi yang ein inginkan dalam kehidupan ni...soal jodoh tu rahsia Allah...macam tu juga dengan soal ajal kan...

doa kan yang terbaik utk ein ye baik dari segi kesihatan atau apa sahaja...





Friday, March 29, 2013

fever again

diary miszgarfien 0 org kwn gapil



harapnye demam kali ni sekejap and tak la teruk mana...sakit kepala macam kena tarik2 tu normal dah...memang rasa nak meraung je....cepat2 istighfar

pagi tadi pun berat je nak bangun pegi keje...tapi gagahkan juga..sebab sayang la nak ponteng hari jumaat...pegi keje dengan selekeh je pakai tshirt jalur2 je

rehat tghari ingat nak rehat and tido je kat opis...then dak2 opis ajak pi the mall and pwtc...the mall nak tutup dah...semua yang dalam tu tengah lelong2...kat pwtc lak ada shoes fair...sumpah tak best...harga yang diorang display tu, sama je dengan harga biasa...sale tang mana pun tak tahu la...kasut yang tak bape nak cantik, memang la diorang jual murah2 kan...end ip, kami balik without buy anything....bagus kan

sampai opis terus kepala tingtong...makin berdenyut2...terlelap kat surau sampai jam 4...dengan tak zohor lagi time tu...

drive balik pun rasa kepala ni berat je...nasib la jalan tak jem and clear je....

ni nak tido tapi kepala berdenyut2 tak surut...just makan panadol sebiji je...

get well soon cik gapil!!





Thursday, March 28, 2013

baju kurung

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




baju kurung dengan ein memang tak mesra...hahaha...boleh gitu...dari dulu lagi ein memang jarang sangat pakai baju kurung...walaupun time raya...

semalam ada rocall ,engejut...untuk buat spotcheck sape yang curi tulang waktu keje petang...hilang pi mana ntah...jawab lerr surat penjelasan nanti ye...

then...pegawai tegur cara pemakaian...alaaaa...bab ni yang tak best...mesti kena punya la...tak kemeja, blaus...kalau datangmmalas, tshirt buruk tu je la buat pi keje...hahahaha...takde ciri2 staff gomen langsung...lagi pun ada vest...slalu vest je la yang jadi tukang cover...

cuma sekarang ni dah up sikit la...dulu berslipar jamban...tapi cantik sikit la dari slipar jepun tu...sekarang dah omey2 pakai kasut flat ada reben2....so, budak2 la ein ni...

maka nyeeeee.....minggu depan kena la rajin2 iron baju kurung balik...sooooo malas ok!! tak suka!! tak bebas dari segi pergerakan...kena la cover2 comey pasni...teeeetttt....hahaha

lepas ni, kena la rajin2 beli baju kurung cotton yang murah2 tu...baju kurung yang sedia ada, cam sayang lak nak guna hari2 buat pi keje...nanti lunyai dah tak cantik...pegi keje pakai baju murah2 sudah...tak payah nak bergaya sangat...janji sopan and menutup aurat

*doakan ein sihat and cepat sembuh dari demam and asthma ni...padan muka sendiri degil sangat...taknak beringat kan* 





Wednesday, March 27, 2013

diary comot cik gapil di privatekan untuk sementara

diary miszgarfien 0 org kwn gapil



diary comot cik gapil akan di privatekan buat sementara waktu

ok nekad....malas nak ada isu ape2 lg....so, after this...takde lagi ape2 citer pasal dia mahupun mention "en.RAINBOW" dalam blog ni

so...everything will move to my private blog...then all the entries aabout them will be revert to draft...

sesiapa pun akan jumpa blog ni kan...so, dia pun pasti akan jumpa kan...demi menjaga sensitiviti semua pihak, ein tak kan share lagi kat sini...

bukan senang nak jaga hati semua orang kan...sokay...im ok...





Tuesday, March 26, 2013

penat.gembira.

diary miszgarfien 0 org kwn gapil



apo keheiinya rasa penat sangat ni...padahal harini bukan buat keje sangat pun..bergerak banyak pun takde rasanya...

adakah kerana dah 2 minggu skip gym??

hahahaha...tu la...2 minggu sesi ternak lemak...lepas ni kasi diet kaw2 punya...pipi daku dah xmo kurus...kembong yang tak bape nak comey...hahahaha

walaupun rasa penat sangat2...tapi hari ni, rasa bangga dengan diri sendiri...gembira...syukur sangat2...ape yang buat ein rasa gembira??rahsia...hahaha..ni rahsia ein dengan Allah..

what else?? nothing la.....

ok la....joommm tido...zzzZZZZZ





Monday, March 25, 2013

0250HRS

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




dah nak jam 3 pagi still tak boleh tido...macam ni la bila dalam kepala berlegar2 dengan masalah...di tambah lak dengan bahasa kiasa seorang kawan...ape je la rahsia yang dia tau tu..memang terfikir2 je la

daripada haritu lagi dia asyk berkias..jenuh fikir..tak dapat nak tangkap gak maksud dia...cakap dengan orang yang lebih berusia dari kita ni, memang payah nak paham bahasa kiasan dioranh

ni entah jam bape la baru nak lelap..en.pelangi suh mesej si dia bgtau tak sihat...takpe la...jangan di ganggu orang tu...sebenarnya masih terasa lagi dengan isu dia nak bertukar tu...nape la hati ni sensitive sangat2...

entah betul entah tidak kan benda tu..dia kan memang suka menyakat and bergurau...

dah laaa....meh la paksa mata tu tido...baca doa banyak2..minta di lapangkan fikiran tu..esok keje...nanti ngantuk





Saturday, March 23, 2013

ketenangan yang di cari

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




layan siaran langsung Malam Cinta Rasul live dari dataran merdeka...meriahnya...seronoknya....kan best kalau dapat join mereka kat dataran tu...mesti si dia pun ada kat sana

dengar mereka mendendangkan Qasidah Ya Hanana dengan sangat merdu...Allahuakbar....timbul satu perasaan yang sangat aneh dalam hati ni...

nekad!!!

insyaallah....kalau rajin dalam minggu ni or minggu depan akan habiskan bacaan al-quran buat kali ke3....bukan untuk riak atau bangga..masih banyak yang perlu di baiki baik dari segi bacaan mahupun hukum tajwid...masih banyak kelemahan

boleh tak nak reward diri dengan Al-Quran pelangi??

pernah seorang kawan bertanya...kenapa tak ulang je dengan Al-Quran yang sama....nanti Al-Quran tu akan terbiar je dan berdosa kan kalau itu yang terjadi...Astaghfirullah....ampun kan aku Ya Allah....bukan itu niat ein...tengok la nanti macam mana

nekad!!!

nak cari jubah jugak....hari tu ada juga usha2 tapi belum jumpa yang berkenan...nanti usaha cari lagi...jalan TAR dengan PKNS ada...cari kat situ je la....bukan niat nak menunjuk baik....tidak sama sekali...ein cuma ikut kata hati ein je...jangan nilai ein berdasarkan pakaian ein...masih belum sempurna lagi...

sebelum ni selalu juga mak suruh buat solat Dhuha pepagi...selalu cengelat....insyaallah....akan rajinkan kan diri lepas ni...banyak manfaat solat Dhuha ni sebenarnya...cuma ein je yang malas sangat2...

doakan semoga ein berubah menjadi insan / muslimah yang baik dan solehah ye...ein akan cuba perbaiki lagi diri ni..sikit demi sedikit ein temui ketenangan hati dan jiwa ni...banyakkan mengadu pada Dia...dekatkan diri pada Dia....ein banyak minta petunjuk dari Dia dalam solat Isthikarah dan solat Hajat...alhamdulillah...semakin tenang...semakin redha...

jooom sambung layan Malam Cinta Rasul....tenang je jiwa ni...






syukur.alhamdulillah.lega.

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




syukur alhamdulillah....lega sangat2 rasanye....berbaloi kot masuk opis semalam walaupun kemalasan yang berganda melanda diri ein...ikutkan hati, memang malas sangat2 nak masuk opis...takde mood...nak kursus dengan dia lagi leh tak?? hahahaha...prangai!!

pi kerja pun pakai sememeh je...dengan tshirt biasa and tudung sarung....seee, selekeh betul....lantak

tapi.......ada kebaikan juga ein masuk opis....semua benda or masalah yang menimpa ein kat opis dah selesai....alhamdulillah....legaaaa sangat2....berbaloi la juga kan...walaupun kena menapak ke menara 2 tu....

surat pengesahan jawatan dah jumpa...yeeaaayyyy.....syukur sangat2....gembiranyee....lega tak terkata...dah boleh tersenyum and menarik nafas lega....

pi terjah perkhidmatan untuk dapatkan bukti penghantaran....ok fine dah dapat...menuju ke tempat surat tu di hantar...pi terjah pentadbiran besar...diorang kata takde terima....tak pun, diorang terus hantar ke pentadbiran bahagian ein...jenuh gak la diorang tolong cari...bermula la sesi tolak menolak salah menyalah....

diorang minta check dengan pentadbiran bahagian...before ni dah pernah check tapi semua kata takde terima...petang semalam memang nekad pi cari sampai dapat...jumpa dak PAR opis...tapi macam biasa la berlagak tak bertempat...cari sendiri lagi bagus...check dengan budak jaga sistem....diorang kata memang ada terima....What The.......!!! selama ni ein tanya semua kata takde sampai ein terpaksa call SPA minta diorang fax kan pengesahan tu

selongkar punya selongkar, cari punya cari....diorang letak dalam fail peribadi without inform ein and kawan2 yang lain....gggrrrr.....geram nye....nak marah, kawan sekerja....adooiii....benda penting kot...orang kata, tu la nyawa kita untuk keje kita...

jumpa pun surat pengesahan original ein...tapi tak cantik dah sebab dah kena tebuk lubang kat tepinya....sob3.....takpe la....syukur sangat dah selesai misteri kehilangan surat pengesahan ein and kawan2 yang lain





Wednesday, March 20, 2013

#WW - dalam diam

diary miszgarfien 2 org kwn gapil





*sumber : fb*













Thursday, March 14, 2013

niat hati ini

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




ramainye kawan2 di sekeliling ein yang mengerjakan umrah...hati ni tetiba meronta2 untuk jejakkan kaki kesana...hati ni teringin sangat untuk kesana...terpanggil2 ke sana...Allahuakbar....

melihat gambar2 yang mereka upload, membaca cerita2 mereka....membuatkan hati ni semakin kuat untuk ke sana...sementara masih ada umur, di beri kesihatan yang baik...teringin untuk berdoa di depan kaabah...beribadat beramai2...

bila ye agaknya akan tiba giliran ein untuk ke sana...sebak lak rasanya...kalau la peraturan untuk ke mekah melakukan umrah tu tak ketat, mesti ein dah apply untuk ke sana

seandainya.......

nanti kalau dah kahwin, nak ajak pasangan ein ke sana....tak perlu bawa ein ke tempat lain...cukup la bawa ein ke tanah suci mekah tu...tu lebih bermakna bagi ein....

jangan tanya kenapa sekarang ni ein jadi macam ni...ein takde jawapan...hati ini....Allahuakbar....

Ya Allah....berilah aku kesempatan untuk ke sana...berlilah aku peluang untuk melakukan umrah di usia muda ini....

sayu...sebak...terpesona dengan kebesaran Allah...SubhanaAllah....indah sangat ciptaan Allah

semoga niat ein ni, di perkenankan oleh Allah....InsyaAllah





Thursday, March 7, 2013

amoi

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




bila ada orang lain yang memanggil ein dengan gelaran "amoi" rasa cam kekok lak...hahaha...segan pun ada gak....lama dah tak dengar orang panggil ein dengan nama tu....cuma family pengasuh ein je yang suka panggil ein macam tu masa zaman kecik2 dulu

tinggal di rumah pengasuh, membuatkan ein mengenali seluruh kaum keluarga mereka...sedara mara family pengasuh pun ein kenal...kadang2 siap ikut mereka balik kampung...hahaha

jangan tanya macam mana ein dapat gelaran "amoi" tu....pegi mana2, semua akan tanya anak cina ke....ape laaa diorang ni...siap ada yang tanya, ambik anak angkat orang cina ke....hahaha

tu semua masa zaman kecik2...dah dewasa ni, comot je...dah tu, masa belajar dulu kena kawad la apa la....bertukar kaler dah....tapi tadi, bila pegawai asyik panggil "amoi" jee, maunyee muka ein tak blushing...segan kot...ikut tuan leerr nak panggil apa...janji jangan yang bukan2 dah la



Sunday, March 3, 2013

marah.kecewa.sedih

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




rasa marah sangat2....ye, memang tersangat marah...kecewa....sakit hati....semua ada...

kalau tak tahu situasi sebenar, tak payah nak sebarkan benda yang tak tahu hujung pangkalnya...memang sengaja taknak post ape2 yang berkaitan di Lahad Datu tu walaupun tau serba sedikit....biarkan pihak polis yang buat pengumuman....

sakit hati ni bila baca komen2 kat fb and twitter...marah sangat2...tapi, tak perlulah nak simbah minyak ke dalam api yang tengah marak....

kalau dah bagus sangat, pergi jadi volunteer untuk keamanan negara...pegi duduk kat sempadan yang tengah panas tu...rasa sendiri pengalaman tu

ada sebab kenapa polis tidak menyerang...dan diorang bukan suka2 mengambil sesuatu keputusan tu tanpa berfikir buruk baiknya....

bukan kerana ein salah seorang warga sang saka biru, ein backup diorang...tapi kerana ein tau situasi di sana...kerana ein tau ape disebalik semua tu...ada sebabnya....ingat diorang suka2 ke nak menggadaikan nyawa

fikirlah sebelum menghentam...kalau dah dasar otak tu tak matang, memang tak boleh buat ape....tau nak menghentam, mencaci, mencerca sahaja....astaghfirullah....

setiap kali membaca tentang pegawai dan anggota yang terkorban demi negara, sayu sangat hati ni...sedih...sebak....jangan ditanya kenapa....

Al-Fatihah buat pegawai dan anggota2 yang terkorban....sebagai staff sang saka biru, ku berikan tabik hormat buat kalian...gugurnya kalian di medan perang demi mempertahankan negara....semoga kalian di tempatkan di kalangan orang2 yang mati syahid dan beriman....

sebak sangat2.....buat pegawai dan anggota2 yang di sana, teruskan lah khidmat bakti kalian dengan penuh dedikasi dan berintegriti...demi negara ini....pengorbanan kalian cukup besar....





Friday, March 1, 2013

berfikir

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




berfikir....berfikir.....fikir.....aiyooo...sampai bebila pun takkan habis kan berfikir ni....lately ni, macam2 benda yang ein fikirkan...entah laaa...berfikir untuk masa depan...berfikir tentang benda yang dah lepas.....berfikir tentang perkara yang sedang ein lalui

salah satunya, tengah berfikir untuk sesuatu....tujuannya untuk masa akan datang...tapi bila di timbang-tara, macam takde faedah...macam tak nampak kelebihan kat situ

masih lagi berfikir...perlu atau tidak...kena berfikir dengan matang...kena ambik kira dari semua sudut...kebaikan dan keburukan

marilah kita memohon petunjuk dari Allah dalam membuat keputusan ini...moga2 ada petunjuk dari Dia...insyaallah






 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal