Friday, January 24, 2014

diary miszgarfien




di sebabkan wifi hotel sangat2 la best...maka nye mari la berjimba kat blog comot jap...ekeke....waiting another trip to ledang.....yup.....cuba mencari something or somewhere yang best di setiap daerah di johor ni...

about tioman.............

actually........kami pergi pada masa yang salah....btw, its still a very nice trip for me n others......seperti yang sedia maklum, hujung tahun hingga seawal bulan 3 adalah musim tengkujuh...laut sangat2 bergelora....tapi di sebabkan kami ni degil and nak juga pergi.....so, plan on the spot n terus gerak....

naik dari jeti mersing....feri cuma ada 1 trip je iaitu waktu petang dalam pukul 4 lebih macam tu la....sebelum gerak tu relax lagi..maintain je...boleh huhahuha and bergurau senda....bila dah setengah jam still tak bergerak and terumbang ambing kena pukul dengan ombak yang kuat, muka masing dah bertukar berupa....kelat je muka semua orang....mana tak nye, perut bergelodak kot....

nak2 lagi kami duduk paling depan sekali....setiap kali ombak datang, memang terasa la feri tu macam naik tinggi and jatuh terhempas macam tu....fuuuhhh, memang mengucap and berzikir je la sepanjang jalan....ada yang dah muntah2 bagai dalam feri....nak toleh kiri kanan pun kami dah tak mampu....so, better duduk diam2 je....

perjalanan ambik masa almost 2 hours gak la....sebab ada banyak sangat pit stop sebelum sampai ke jetty tioman...nasib la daku tak join muntah dalam ferry tu....fuuuhhh...almost jam 7 ptg baru kami sampai ke tioman....hujan renyai2....malam tu jalan kaki hampir separuh pulau untuk cari makan malam....

seawal jam 7 pagi, dah gegarkan diorang semua suruh bangun nak pegi mandi pantai....cuaca nampak macam elok je.....hopefully laaa

demi mencari port yang best untuk mandi and agak safety, sanggup berjalan hampir 45minit.....port kami, pantai yang depan taman negara....tengah syok2 mandi, boleh pulak hujan lebat....alahai....dah plan nak balik homestay je tapi tiba2 hujan berhenti lak....soo ape lagi.....terjun balik la......

air dia................sangat2 cantik.....warna hijau jernih....boleh nampak ape yang ada dalam air...air nye pun sejuk je....daku tak mandi la....just jalan2 kat gigi air and jadi pemerhati diorang je...malas nak basah2....

dah hampir jam 11 pagi, hujan turun dengan selebat lebatnya.....so kami decide untk stop mandi n balik homestay.....45 minit lagi ye untuk menapak pulang....gara2 dapat homestay yang jauh....nasib la homestay ni sudi terima kami.....sebelum gerak memang ada call homestay2 yang berada di tioman....kebanyakkan nye tak buka sebab tengah musim tengkujuh......mana ada oang nak datang....

masa kami pergi mandi tu, pulau tu macam kami yang punya...sebabnya tak nampak orang lain pun kat situ....macam kami je pelancong yg ada dalam pulau tu.....

balik homestay masak kan diorg megi and makan ramai2.....macam best lak kan....hehehe...

satu lagi perjalanan yang nak kena tempuh......standy dah asam and gula2 bagai.....konon nye tak nak bagi ada rasa nak muntah la ape kan....tapi hampeh.....kalau waktu datang, kami melawan ombak....waktu pulang lak kami membelah ombak.....ombak datang dari arah sisi ferry.....lago teruk daku terbuai2 dalam ferry tu....nape la boleh tersedar sebelum sampai ke mersing....memang time tu dah rasa teruk sangat...nak muntha sangat...tapi tahan je la....

tak pernah2 nya ein mabuk laut.....ni la 1st time mabuk laut dengan teruk...cuma tak la sampai tahap nak muntah2 tu semua.....seriusly, tioman memang best......pantai dia memang cantik sangat2....nak snorking tapi macam takde orang nak bawa....sbb diorang risaukan keselamatan kami....musim tengkujuh, ombak dia lain macam...diorang pun tekan harga kaw2....ikutkan memang nak juga.....tapi bila fikirkan tiket ferry lepas zohor, terus tak jadi....kalau tertinggal feri, tunggu la esoknya baru boleh balik ye

so, kalau ada sesapa nak pegi ke pulau tioman.....pastikan pilih tarikh yang bersesuaian....rancang siap2 nak buat aktiviti ape.....cari homestay awal2....then tanya ada sediakan pakej untuk snorkling ke tak....

insyaallah.....suatu hari nanti nak repeat untuk ke tioman lagi.....yang pasti, nak pegi melalui pahang....taknak dah naik dari mersing.....cukup laaaa

memang 1 pengalaman yang tak kan ku lupa kan....1 memory yang sangat2 best...


air terjun gunung berlumut??? nanti2 la....dah ngantuk la...penat....nnt nak ke gunung ledang, takde energy lak....ekekeke




1 org kwn gapil on " "

likeshine on Tuesday, January 28, 2014 5:11:00 PM said...

dont have any photo on your trip...?

 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal