Friday, January 24, 2014

diary miszgarfien 1 org kwn gapil




di sebabkan wifi hotel sangat2 la best...maka nye mari la berjimba kat blog comot jap...ekeke....waiting another trip to ledang.....yup.....cuba mencari something or somewhere yang best di setiap daerah di johor ni...

about tioman.............

actually........kami pergi pada masa yang salah....btw, its still a very nice trip for me n others......seperti yang sedia maklum, hujung tahun hingga seawal bulan 3 adalah musim tengkujuh...laut sangat2 bergelora....tapi di sebabkan kami ni degil and nak juga pergi.....so, plan on the spot n terus gerak....

naik dari jeti mersing....feri cuma ada 1 trip je iaitu waktu petang dalam pukul 4 lebih macam tu la....sebelum gerak tu relax lagi..maintain je...boleh huhahuha and bergurau senda....bila dah setengah jam still tak bergerak and terumbang ambing kena pukul dengan ombak yang kuat, muka masing dah bertukar berupa....kelat je muka semua orang....mana tak nye, perut bergelodak kot....

nak2 lagi kami duduk paling depan sekali....setiap kali ombak datang, memang terasa la feri tu macam naik tinggi and jatuh terhempas macam tu....fuuuhhh, memang mengucap and berzikir je la sepanjang jalan....ada yang dah muntah2 bagai dalam feri....nak toleh kiri kanan pun kami dah tak mampu....so, better duduk diam2 je....

perjalanan ambik masa almost 2 hours gak la....sebab ada banyak sangat pit stop sebelum sampai ke jetty tioman...nasib la daku tak join muntah dalam ferry tu....fuuuhhh...almost jam 7 ptg baru kami sampai ke tioman....hujan renyai2....malam tu jalan kaki hampir separuh pulau untuk cari makan malam....

seawal jam 7 pagi, dah gegarkan diorang semua suruh bangun nak pegi mandi pantai....cuaca nampak macam elok je.....hopefully laaa

demi mencari port yang best untuk mandi and agak safety, sanggup berjalan hampir 45minit.....port kami, pantai yang depan taman negara....tengah syok2 mandi, boleh pulak hujan lebat....alahai....dah plan nak balik homestay je tapi tiba2 hujan berhenti lak....soo ape lagi.....terjun balik la......

air dia................sangat2 cantik.....warna hijau jernih....boleh nampak ape yang ada dalam air...air nye pun sejuk je....daku tak mandi la....just jalan2 kat gigi air and jadi pemerhati diorang je...malas nak basah2....

dah hampir jam 11 pagi, hujan turun dengan selebat lebatnya.....so kami decide untk stop mandi n balik homestay.....45 minit lagi ye untuk menapak pulang....gara2 dapat homestay yang jauh....nasib la homestay ni sudi terima kami.....sebelum gerak memang ada call homestay2 yang berada di tioman....kebanyakkan nye tak buka sebab tengah musim tengkujuh......mana ada oang nak datang....

masa kami pergi mandi tu, pulau tu macam kami yang punya...sebabnya tak nampak orang lain pun kat situ....macam kami je pelancong yg ada dalam pulau tu.....

balik homestay masak kan diorg megi and makan ramai2.....macam best lak kan....hehehe...

satu lagi perjalanan yang nak kena tempuh......standy dah asam and gula2 bagai.....konon nye tak nak bagi ada rasa nak muntah la ape kan....tapi hampeh.....kalau waktu datang, kami melawan ombak....waktu pulang lak kami membelah ombak.....ombak datang dari arah sisi ferry.....lago teruk daku terbuai2 dalam ferry tu....nape la boleh tersedar sebelum sampai ke mersing....memang time tu dah rasa teruk sangat...nak muntha sangat...tapi tahan je la....

tak pernah2 nya ein mabuk laut.....ni la 1st time mabuk laut dengan teruk...cuma tak la sampai tahap nak muntah2 tu semua.....seriusly, tioman memang best......pantai dia memang cantik sangat2....nak snorking tapi macam takde orang nak bawa....sbb diorang risaukan keselamatan kami....musim tengkujuh, ombak dia lain macam...diorang pun tekan harga kaw2....ikutkan memang nak juga.....tapi bila fikirkan tiket ferry lepas zohor, terus tak jadi....kalau tertinggal feri, tunggu la esoknya baru boleh balik ye

so, kalau ada sesapa nak pegi ke pulau tioman.....pastikan pilih tarikh yang bersesuaian....rancang siap2 nak buat aktiviti ape.....cari homestay awal2....then tanya ada sediakan pakej untuk snorkling ke tak....

insyaallah.....suatu hari nanti nak repeat untuk ke tioman lagi.....yang pasti, nak pegi melalui pahang....taknak dah naik dari mersing.....cukup laaaa

memang 1 pengalaman yang tak kan ku lupa kan....1 memory yang sangat2 best...


air terjun gunung berlumut??? nanti2 la....dah ngantuk la...penat....nnt nak ke gunung ledang, takde energy lak....ekekeke




Saturday, January 18, 2014

diary miszgarfien 1 org kwn gapil



ingat nak citer pengalaman trip ke pulau tioman.....kita tunda dulu ye.....cuma boleh katakan ia suatu pengalaman yang sangat2 tak boleh di lupakan......


huuurrmm........

orang selalu kata aku ego.....yeaahh, mayb.....bila aku menolak lamaran seseorang tu bukan kerana aku ego....tapi aku sedar diri....dan aku yakin, orang tu berhak dapat pasangan yang lebih baik dari aku.....dan aku takkan bagi apa2 harapan bila hati aku bukan untuk orang tu....lebih baik aku berterus terang dari awal daripada aku mempermainkan hati mana2 lelaki....

menyesal?? kenapa perlu menyesal....bukankah jodoh itu rahsia?? tak perlu di kesalkan mahupun sedih....jadilah orang yang sentiasa redha dan sabar....chiill ok!!



Friday, January 10, 2014

diary miszgarfien 4 org kwn gapil






haaaiihh la chah oiii....awat la ekau pi bukak citer pasal umur and kahwin bagai ni.....addddooiiii......den baru teringat xmo fikir sangat.....

menipu aiihh kalau kata tak terasa dengan semua ni.....umur semakin bertambah....maut semakin dekat.....

bila berbicara soal umur, jodoh......bukan taknak atau tak teringin.....tapi perasaan fobia, ego dah memakan diri sendiri......tembok besar cina yang ada dalam diri ni semakin kukuh lak......

tak mengapa la chah oii.....biar la diorang dengan mulut2 dan persoalan diorang tu....Allah sentiasa ada dengan kita....doalah agar jodoh kita ni di permudahkan......insyaallah....ammiiiiinnnnnnn

dont sad2 ye mak datin...

kena maintain vogue ok!! ekekeke





Friday, January 3, 2014

diary miszgarfien 2 org kwn gapil



bila ada update.......bermakna...............

yes.........im home....................weeeee.........so happy.....really2 happy to be at home.....ikutkan hati memang taknak dah balik johor tu....tapi......aaarrgghhh....kena kuatkan semangat juga....maybe, next trip ein tak join kot wpun ia adalah destinasi yang ein nak pegi.....

hurm......sian mr.N kena tahan kat wad....should be ambik dia petang tadi....tapi xpe la.....esok pagi baru jemput dia...petang tadi tak sempat nak jumpa doc dia...ada rawatan yang tak boleh nak di berikan atas sebab2 tertentu.....esok baru boleh tau ape reason nye....iiisshhh...susah hati ni....ahad ni nak bawa mr.N jalan jauh.....

area JB dah habis....so kena berpindah ke area lain....dan lebih jauh dari JB....hope sangat mr.N akan pulih seperti biasa.....khidmat dia sangat2 di perlukan kan....dia tak boleh lemah time2 camni....harus dan wajib gagah.....tak mengapalah kena berhabis kat dia....asalkan kesihatan dia memuaskan hati

* jangan lak ada yang fikir bukan.....mr.N bermakna kereta kesayangan ein tu*

bila dah lama sangat tak update diary comot ni....dah tak pandai nak bercerita sangat....ada dayre pun tak berupdate....



**eeehhh.....ape tu tahun baru?? ape tu azam baru?? ntaahhh....tak tahu laaa ;p **

*** wishlist pun tak berganti lagi ***





 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal