Saturday, November 21, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





benarlah kata orang....bila bercakap tu, kena hati2...jangan terlalu taksub atau bongkak dalam berkata2....ingat lah, hati kita ni, Allah yang aturkan...bila2 masa dia boleh ubah hati kita....jangan nanti kita sendiri yang merana akibat dari kata2 kita tu.....

sebelum kahwin, ein selalu kata tak kisah pun nak PJJ ye laa sebab takde hati sangat la....then memang dah train diri supaya tak jumpa selalu...tak payah nak rindu2....

bila dah kahwin ni, Allah ubah hati ein....Dia tetapkan hati ein buat si suami....2 minggu depan mata, tetiba kena berjauhan atas urusan kerja....mengalir airmata tanpa di pinta...merasakan seumpama ada yang tak lengkap....seminggu berjauhan, cukup mengajar ein erti rindu yang sebenarnya....mengajar ein supaya sabar menanti kepulangan si suami...mengajar hati ein menjadi kuat dan tabah....

bukan mudah hidup berjauhan...hanya telefon dan wassap je yang menemani hari2 kami.....bila salah sorang mengadu tak sihat, mula la tak senang duduk...kalau la dekat, lama dah pergi jenguk and jaga...hanya mampu berdoa dan minta pada Allah supaya jagakan dia....

syukur la perhubungan jarak jauh ni akan berakhir tak lama lagi...lepas ni dah tak perlu nak PJJ lagi...rezeki orang berkahwin....suami dapat tkerja baru di sini...Alhamdulillah...syukur sangat2....





Friday, November 13, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




alhamdulillah....syukur ke hadrat ilahi untuk semua kepayahan, kepahitan, kemanisan dan sebagainya yang telah ein tempuhi selama ini....syukur juga semuanya dah selesai...and now, im a mrs.azhar.....hihihi....

selalu ein sematkan dalam hati, moga segala kesakitan yang ein lalui sebelum ini, akan terbalas dengan sesuatu yg terindah dalam hidup ein....awal2 perkahwinan ni, memang ramai la kata ini saat yg indah dan manis....tunggu je la nanti dugaan, cabaran, onak duri dalam kehidupan berumahtangga...insyaallah, ein akan cuba untuk kuat untuk tempuh semua tu demi keluarga yang telah ein bina ini....

since berkawan dengan en.suami lagi ein bgtau dia, tak perlu nak bercinta bagai...semua tu hanya buang masa...biar kita bercinta lepas nikah...kerana, itulah keindahan yang tiada ternilai...bak kata mak ein, dah macam belangkas kami ni....tak boleh berpisah or berjauhan....hahahaha....mak ni pun, bagi la chance kat kami....lepas ni dah kena pjj....dah tak boleh nak jadi belangkas....hahahaha

betul kata orang....jika kita buat sesuatu tu dengan niat yang betul, seikhlas hati...hasilnya akan terpancar di wajah kita....k laaa, suami dah balik keje...nak layan suami dl...daaaa



Monday, October 26, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





sehingga ke saat ini....aku masih tak tahu apa yang aku rasakan...detik yang semakin menghampiri....tapi, ntah la....aku rasa kosong.....aku masih lagi blur...kepala masih lagi ligat memikirkan segala benda....

setiap kali ada yang bertanya, pasti aku akan jawab " lambat lagi la....relax sudah"

tapi dalm hati.....hanya Allah je yang tau....

too much stress.....

kadang2 rasa tak boleh nak hadap dah tapi berusaha untuk teruskan juga....tak putus2 doa agar semuanya di permudahkan....moga segalanya berjalan dengan baik dan lancar.....

my new journey will begin on this saturday.....pray the best for me ye




Monday, August 31, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




sejujurnya.....
ingin sahaja aku menjerit....
meraung.....
melepaskan segala yang aku pendam dalam hati ini.....

sungguh....aku dah tak tertahan rasanya....terlalu perit untuk aku terus pendam rasa ini....andai aku punya seseorang untuk aku bersandar di bahunya....andai aku punya seseorang untuk menemani aku menangis saat ini....perit....terlalu perit.....

bukan ini yang aku mahu....bukan ini yang aku inginkan....bukan!!!!!

kenapa harus aku lalui segala yang menyakitkan ini....aku hanya ingin bahagia seperti orang lain...punya pasangan yg memahami hati ini.....tapi aku tak sebertuah itu.....

kalau la aku mampu menangis saat ini....sejujurnya, hati aku terlalu keras untuk mengalirkan mutiara jernih itu....aku dah tak tahu bagaimana lagi untuk aku jadi kuat....terlalu lemah aku rasakan....hari yang semakin hampir tapi keadaan yang semakin genting....aku berserah, aku redha....

segalanya terlalu menyakitkan....terlalu pedih....

mampukah aku pertahankannya??????



Thursday, August 13, 2015

diary miszgarfien 4 org kwn gapil





ada sekeping hati yang semakin terluka dan semakin parah....semakin dekat hari, semakin banyak makan hati...tak hairan la kan kalau berat badan ni semakin turun...sumbat la banyak mana pun makanan tu dalam badan, tetap takkan naik...yee, itu la aku....

aku tak ingin dengar perkataan yang sama tiap kali ada masalah yang timbul...aku tak nak dengar "yee, sy yang salah" "semua memang salah sy" "sy minta maaf"

aku bukan perempuan yang suka dengar benda2 macam tu....bukan untuk mencari point siapa betul or siapa salah...setiap teguran pasti ada sebabnya...orang kata, sebab sayang la kita menegur seseorang tu...teguran tu untuk jadikan sesuatu perkara atau keadaan itu menjadi lebih baik...takde siapa pun nak keruhkan keadaan yang tengah keruh or jadikan suatu situsi tu menjadi lebih buruk...semua nak jadi yang lebih baik....and, im not doing all of this if you are not someone to me!!!

it is too hard to understand me??? im a very simple girl...jangan buat benda yang aku tak suka...itu sahaja...tak perlu nak bertanya berpuluh kali sedangkan ko dah tau jawapannya...sengaja mencari pasal or what??? 

sumpah aku letih dengan semua ni.....bila di tegur, tak boleh nak terima...sedangkan itu la hakikatnya...tak perlu ungkap "rindu" "sayang" or " awak penting dalam hidup sy" but, prove it!!! because, i dont feel it.....if im a very important person in your life, please make it....dont make like im a tunggul....

dah terlalu banyak aku pendam and diamkan...bila aku diam, salah...bila aku bersuara, lain jadinya....ko nak aku jadi macam mana???

kalau dah rasa memang tak mampu nak handle aku...tak mengapa laa...aku mengalah, aku redha...pergi laa jika itu yang terbaik....biar aku yang tanggung malu dan semuanya.....

kalau orang rasa aku sedang membuka aib di sini, aku takde rasa ape2 pun...sebab takde sape pun tau aku tuju or mention pada siapa....aku dah tak mampu nak tanggung lagi....almaklum laa, aku ni jenis yang tak sihat memanjang...benda2 camni buat aku rasa semakin tak sihat, lemah, hilang mood....

nak buat persiapan pun aku ah malas!!!




Wednesday, August 12, 2015

diary miszgarfien 2 org kwn gapil




aku dah tak mampu nak pendam lagi...dah mampu nak tahan lagi....semakin hari, semakin parah aku rasakan hati ni....lantak laa nak jadi ape pun lepas ni....nak putus ke, nak terbalik ke, nak perang dunia ke....aku dah tak mampu nak fikir or hadap lagi....

ingat aku suka setiap masa berendam airmata bila fikir semua ni....am i nothing to you rite??? not important anymore rite??? i get it.....

enough is enough....im really tired n sick





Monday, August 10, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




seronok bila tengok pasangan tunang orang lain...happy je...sama2 buat persiapan...sometimes, cemburu dengan semua tu....sebabnya situasi ein tak macam tu pun....kadang kala terfikir juga, aku ni ada tunang ke tak....huurrmm....ye laaa, maybe sebab ktorg ni pjj...sorg di sini, sorg di sana...persefahaman pun takde...kejenya asyik nak gaduh je..kadang-kadang rasa cam tak larat je nak hadap semua ni....

penat....penat sangat....cakap sekali taknak paham...bila cakap banyak kali, lain lak jadinya...buntu....tension....semua benda hadap sorang2...sikit pun tak bertanya....wujud ke kita ni dalam hidup dia????

ni pun sebab fikirkan family jee...kalau ikut hati and perasaan ni, maunya jadi lagu pelamin anganku musnah....heeeeyyy, istighfar banyak2....



Tuesday, August 4, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil


happynyeeee bila ein baca blog kawan2 blogger ramai yang tengah berhari bahagia....ada yang baru mendirikan rumah tangga, ada yang sedang buat persiapan tunang / kahwin, ada yang sedang berdarah manis.....ein tumpang happy atas kebahagian kawan2 blogger semua....

seronoknya membaca cerita mereka sedang membuat pelbagai persiapan....ada yang detail dari A to Z.....kan best if ein pun boleh share semua tu....i wish i can do that....huurrmmm....banyak cerita terpendam mcm tu sahaja....teringin nak upload gambar2.....hhmm.....mana tau satu hari nanti ein akan bercerita detail macam mereka kaann....

buat masa ni, kita tumpang happy dulu utk semua berita yang menggemberikan itu.....lagipun, ein pun tengah busy dengan persiapan sendiri....busy ke???? buat relax tak sudah2 ada laaa.....hahahaha....by the way, ein sedang menghitung hari.....lambat tak lambat, dekat tak dekat, jauh tak jauh.....haaaa macam mana tu....hehehehe....

ok last.....selamat menempuh hari bahagia dan bergelar darah manis untuk raihan dan hajar....enjoy dengan semuanya yeee....

eeehhh ada lagi.....buat sahabat kesayangan ein, selamat menempuh alam rumah tangga yee....dah tinggal lagi bape hari je kan...jangan kusut2...relax.....yang penting, jangan nak notty sgt eeehhh...behave ye chah....hahahaha





Friday, July 10, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





raya tinggal lagi beberapa hari je lagi.......satu persiapan pun takde buat lagi.....kuih raya sejenis pun takde kat rumah ni.....haaaa nampak tak, nampak tak??? nampak sangat tahun ni takde mood nak sambut raya.....rumah tak berkemas, sepah sana sini......ntah laaaa....

mak pun cakap dia takde mood raya.....bila nak mengunjung pun tak tahu....nak masak ape pun tak tahu.......haaaaa semua serba tak tahu la jawabnya......

harini timbang berat badan.......haaaa ambik kau sekali tinggal 52kg jeee!!! mana taknya, puasa ni bukan nye ada selera sangat nak makan.....lebih2 lagi lepas masuk spital haritu......sekarang ni nasi pun amalkan brown rice......macam ada harapan nak turun lagi je berat badan ni.......

raya ni macam biasa la, macam tahun2 sebelum ni......rak ambik cuti raya pun......so isnin tu ein dah kerja......ein dah niat minggu tu ein nak buat puasa ganti.....tahun ni boleh tahan banyak juga nak kena ganti......start dari hari yang kena tahan spital then bersambung dengan period....fuuuhhhh, jenuh gak la nak kena ganti......nak tak nak kena gak ganti awal2.....takut nanti terlupa or tak sempat nak ganti.......

sekarang ni just nak maintain kan berat sampai 50kg je......tu paling minimum laaa.....maksimum 55kg sudaaahhh......

mana nak cari mood raya ni???? huurrmmmm............


Wednesday, July 8, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil









Alhamdulillah......syukur pada Allah kerana masih benarkan ein terus bernafas dan bernyawa sehingga ke hari ini....syukur

tahun ni, harini, berganjak la usia ein ke 3series...hihhi...tapi tak rasa macam 3series pun....ingat lagi masa admited minggu lepas....doctor pun tak percaya yang ein dah 30 sebabnya perangai macam budak2....

tahun ni last status sebagai single or bujang....insyaallah kalau takde apa2, tak lama lagi akan bertukar status single ke double...ekeke....

ein takde ape2 permintaan pun....ein bersyukur dengan segala apa yang Allah dah kurniakan untuk ein....semuanya terlalu bermakna...perancangan yang Allah aturkan untuk ein terlalu indah....

sekarang ni ein nak enjoy2 dengan masa yang ada...nak rehatkan diri secukupnya dahulu...nak bagi badan ni sihat and kuat sikit....lepas ni dah kena all out semua perkara....dah takde masa nak rehat2...

huurrmm....masih menanti wish dari seseorang....tu pun kalau dia tak lupa laa....tapi.......macam ada harapan yang dia tak ingat pun hari ni besday ein.....takpe laa





Tuesday, June 30, 2015

12 ramadhan 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil



semuanya jadi secara tetiba..ingatkn sakit biasa....pukul 1030 pagi lebih kurang macam tu la perut rasa sakit tetiba...memerut dalam toilet hampir 1jam...sakit tak terkata...meleleh air mata tahan kesakitan yang semakin kuat...ulang alik toilet sampai badan rasa tak bermaya....di selangkan dengan muntah buih...

pukul 12 tghari nekad pegi ppum...call kakak minta dia tunggu n temankan...pukul 1 petang masuk emergency...terus kena pasang drip kat tangan kiri untuk masukkan ubat and air...time tu redha je la nurse cucuk...


air masuk 2 botol....kena ambk darah 3x rasanya....sakit tak terkata....dari mula masuk sampai la discharge jam 2pagi, tak ingat dah bape kali nurse drip ubat...ada sekali tu kena cucuk ubat kat bahu...sakit n lenguhnya masih terasa hingga sekarang...kesan tempat drip ni pun masih terasa sakit and tangan nampak bengkak...tangan kiri tak kuat sangat utk angkat yng berat2 sbb drip tu cucuk kat urat...

doc bagi mc 2 hari and kena buat follow up....nampaknya kena buat endoscopy lagi la kali ni....huurrmmm.....tahun ni teruk sikit sebab di sertakan dengan cirit birit n muntah2...selalu gastrik tak teruk macam ni....kalau kena tahan pun sekejap je....takpe laa, dugaan bulan puasa kan

this year, awal pulak kena admit berbanding tahun2 sebelum ni...selalunya, hujung2 ramadhan baru kena gastrik yang teruk ni

pendek kata, hadiah hari jadi yang bakal menjelang tiba.....terima je laaaa....




Wednesday, June 10, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil




asal masuk diary comot ni je mesti rasa nak mengeluh....mana tak nya, sbb ein bukan jenis yang suka share masalah dengan sesapa....lebih senang meluah segala rasa di sini....

walaupun kadang2 ayat yang ein guna ni dah bertapis habis, dh berlapis sebaik mungkin....still ada yang paham maksud tersirat ayat2 ein tu.....

thanks mr.N sbb sudi jadi pendengar masalah ein....tq juga ats nasihat yang di beri...ein hargainya....

mr.N, janji tau walau ape pun keadaan kita, sitiasi kita....kita tetap bersahabat sehingga ke akhirnya...tak ada orang yang paham ein macam mana kamu paham diri ein....ein tau, walaupun ein xkan dapat pengganti sebaik kamu, tapi ein hargai pasangan ein tu....

.......................................

sungguh aku penat dengan situasi sekarang ni......jenuh di beritahu tapi macam tu juga....cara ape lagi untuk paham kan dia akan apa yg aku rasa.....penat....

dah laaaa xnak citer ape2 lagi.....pendam je laaa

.........................................


aku rindu mr.N....aku xtau camne nak hilangkan rasa ni...aku tau, perasaan ni tak adil bg seseorg tu tapi ini yg aku rasa....terlalu sukar untuk aku lupakan dia....terlalu sukar untuk aku padam memori tu.....

seandainya aku masih bersendirian, aku lebih rela menunggu mr.N sampai bila2 walaupun aku tau akan hakikat yang satu itu....aku tau semua tu tak mungkin akn terjadi....tapi aku kalah dengan perasaan aku sendiri.....seandainya masa dapat di putar kembali.........

.........................................

mampu ke aku harungi semua ni????
mampu ke aku lalui semua ni????
mampu ke aku hadapi semua ni?????


aku tak tahu......





ein rindu naz....jujur!!!




Tuesday, May 26, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil



lelah!!!!
aku rasa lelah sangat....
bukan penat tapi lelah....

lemah!!!!
sangat lemah....

rasa tak tertanggung dah semuanya.....
keraskan hati
kuatkan semangat

rebah!!!!
akhirnya......

penat!!!!
terlalu penat......

segalanya.....
bukan aku.....

sampai bila???
tiada jawapan......

Allah,
pinjamkan aku kekuatan seketika
supaya aku boleh bangkit dari rebah ini
supaya aku boleh pulihkan semangat yang lemah ini
supaya aku boleh hilangkan rasa penat dan lelah ini




Tuesday, April 7, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





huuuaaarrgghhhhhh......mengantuk cam ape je ni....umpama kat mata ni ada gam uhu + gam gajah + gam kanji + segala jenis mak nenek gam laaa.....

too much worries rite now...too much problems need to be handle...too much things need to be settle...serius serabut kepala otak ni sekarang...walaupun dalam hati duk cakap taknak fikir, tak payah fikir....tapi nak tak nak tetap gak fikir.

mana nak buat itu, mana nak buat ini...iiisshhh...semua benda buat separuh jalan je...semua terbengkalai...ntah laa...kusut

maybe sebab ein ni jenis agak perfectionist kot....xde la terlalu perfect...tapi agak teliti la juga...dan juga agak cerewet bila buat sesuatu tu....kalau tak kena dengan citarasa, memang kena reject terus...ceehhh dah macam ape je bunyi nya main reject2 ni kan...

bila dah stress macam ni....makin kuat makan la jawabnya...then meroyan sebab makin chubby...good job ein!!!





Sunday, March 8, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





new chapter.

new life.

new title.



whoott whoott.........takde rasa ape2 perbezaan pun....still sama je....duk la huhahuha sana sini....still dengan perangai budak2....

dalam hati ada taman??? takdeee puuuunnnn......taman kucing banyak laaa....hahaha...duk bersepah2 baby bulus kat rumah ni....

nak start buat ape2 pun blom ada mood lagi....tapi dalam hati duk gundah gulana takut ada part yang terlepas pandang....sikit2 laa start berfikir....mana yang boleh di mulakan, kita mula kan.....mana yang tak boleh tu, kita hold dulu laaa.....

semua benda nak kena buat sendiri...i dont have anyone except my family....i dont have any girls sibiling.....kawan2?? huurrmm.....masing2 dh ada life, busy and so on laaa......nak harapkan orang tu, huurmm boleh buat bergaduh dulu.....nak taknak kena gerak sendiri......

tetiba terfikir......kan best if i have a good friend from here.....i mean, ada kawan yang dekat2 dengan area ein....boleh gak jadi peneman utk kemana2 atau pemberi komen utk sesuatu perkara tuu....



perancangan Allah tu terlalu indah.....semuanya tak terlintas di hati dan fikiran ini....Alhamdulillah.....syukur.....terima kasih Allah







Friday, February 20, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





"camne perasaan ko??"

aku????

jawapannya, aku xde perasaan......huhu.....boleh tak camtu.....nak kata lambat lagi, macam dh dekat.....nak kata dah dekat, memang pun.....kahkahkah....

tapi siyesly memang aku takde ape2 perasaan sekarang ni.....kejam sangat statment ni kan....ekekeke.....dah tu nak buat camne.....dh memang tu yang aku rasa....

maybe situasi aku tak sama dengan orang lain kot.....tu yang pelik semacam....xtau la nanti kalau dah tinggal sejam dua baru datang 1001 perasaan tu ke kaannn.....




Wednesday, February 4, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





"thalasemia"

"hbe trait"




ape tuuuuu????

aku sendiri tak tahu nak explain macam mana......yang aku tau sejenis penyakit genetik sama ada seseorang tu pengidap minornor major.....syukur alhamdulillah aku hanya di sahkan sebagai thalasemia minor iaitu pembawa....

so, bila aku nak kahwin nanti, kena pastikan bakal suami aku tajde genetik thalasemia untuk elakkan anak2 mendapat thalasemia major

if ada yang bertanya thalasemia ni macam mana, aku sendiri takde gambaran tentang penyakit ni.....

bagi sesiapa yang kerap demam, tak sihat, sentiasa rasa pening nak pitam....rajin2 la pegi check tekanan darah and minta doctor buat ujian darah yang detail....

bila doctor explain tentang simptom2 thalasemia ni, sebenarnya sejak sekolah menengah lagi dah ada tanda2 tapi tak pernah tahu....

skrg ni makin ketara tanda2 nya macam cepat penat, pening rasa nak pitam....

nak kena banyak google tentang thalasemia ni sampai la aku paham tentang penyakit ni







Tuesday, January 13, 2015

diary miszgarfien 1 org kwn gapil





awak........
terima kasih kerana menerima sy seadanya
terima kasih kerana sanggup melayan kerenah saya
terima kasih kerana sentiasa ada di sisi saya
terima kasih kerana mengajar saya erti rindu
terima kasih kerana membuka hati saya
terima kasih kerana berusaha menjadi yang terbaik untuk saya
terima kasih kerana banyak mengalah dengan saya


awak.........
terima kasih untuk segala yang awak lakukan
terima kasih untuk rasa indah ini
terima kasih untuk semuanya


terima kasih awak!!!





Tuesday, January 6, 2015

diary miszgarfien 0 org kwn gapil





semoga apa yang ein rancangkan untuk tahun 2015 ni akan berjalan dengan lancarlah hendaknya.....semoga semuanya baik2 sahaja dan di permudahkan perjalanannya....

amiiiiiiinnnnnnnn

insyaallah

moga ada yang baik buat diri ein






 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal