Wednesday, February 4, 2015

diary miszgarfien





"thalasemia"

"hbe trait"




ape tuuuuu????

aku sendiri tak tahu nak explain macam mana......yang aku tau sejenis penyakit genetik sama ada seseorang tu pengidap minornor major.....syukur alhamdulillah aku hanya di sahkan sebagai thalasemia minor iaitu pembawa....

so, bila aku nak kahwin nanti, kena pastikan bakal suami aku tajde genetik thalasemia untuk elakkan anak2 mendapat thalasemia major

if ada yang bertanya thalasemia ni macam mana, aku sendiri takde gambaran tentang penyakit ni.....

bagi sesiapa yang kerap demam, tak sihat, sentiasa rasa pening nak pitam....rajin2 la pegi check tekanan darah and minta doctor buat ujian darah yang detail....

bila doctor explain tentang simptom2 thalasemia ni, sebenarnya sejak sekolah menengah lagi dah ada tanda2 tapi tak pernah tahu....

skrg ni makin ketara tanda2 nya macam cepat penat, pening rasa nak pitam....

nak kena banyak google tentang thalasemia ni sampai la aku paham tentang penyakit ni







0 org kwn gapil on " "

 

salamesrabadie | bLog cik gApiL Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal